Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 28 vizitatori și nici un membru online

Cine beneficiaza de 5% TVA destinata serviciilor de restaurant si catering?

Incepand cu 1 noiembrie 2018, mai multe categorii de servicii beneficiaza de cota redusa de TVA de 5%, o modificare legislativa cu un puternic impact pozitiv in domeniul serviciilor de restaurant si catering.

Totusi, noile modificari legislative nu reprezinta o veste atat de buna pentru anumiti agenti economici care activeaza in domeniul prepararii si livrarii de alimente. Daca activitatile acestora nu se califica, din punct de vedere TVA, drept servicii de restaurant sau catering, cota redusa de TVA de 5% nu va fi aplicabila.

Doua concepte cheie de care depinde aplicarea cotei reduse de TVA sunt:
• serviciile conexe legate de alimentele livrate si
• locatia in care se realizeaza consumul acestora.

Diferenta dintre serviciul de restaurant sau catering si simpla livrare de alimente
Serviciile de restaurant si de catering presupun furnizarea de alimente si/ sau de bautura, preparate sau nepreparate, dar intotdeauna insotite de “servicii conexe”. Aceste servicii trebuie sa fie suficiente, astfel incat sa permita consumul imediat al alimentelor.

Simpla furnizare de produse alimentare si bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara un alt serviciu conex nu se considera a fi o prestare de servicii de restaurant sau catering. In acest caz, se considera ca are loc doar o livrare / vanzare de produse alimentare care este supusa cotei reduse de TVA de 9%.

Ce inseamna “servicii conexe”?
In vederea aplicarii corecte a cotei de reduse de TVA de 5%, Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de Ordin prin care sunt aduse clarificari cu privire la definitia “serviciilor conexe”.

Proiectul de Ordin mentioneaza ca pentru incadrarea unor operatiuni efectuate de o persoana impozabila ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant / catering nu are relevanta codul CAEN atribuit activitatii sale. Totodata, complexitatea prepararii mancarii nu influenteaza in nici un fel tratamentul de TVA aplicabil operatiunii.

Proiectul de Ordin include exemple cu privire la „elemente ce nu se califica drept servicii conexe”: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinatia indicata de client, racirea sau incalzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, punerea la dispozitia clientului de tacamuri de unica folosinta, furnizarea de servetele de hartie, de sosuri, furnizarea de cutii de gunoi, prezentarea generala a ofertei/meniului, punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc.

Pe de alta parte, elementele care ar fi calificate drept „servicii conexe” includ, printre altele: furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor, servirea alimentelor, furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire, de bucatari sau de personal pentru curatenie, punerea la dispozitie a veselei sau a tacamurilor, punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele si scaunele, curatarea sau debarasarea meselor, consultanta individuala privind alegerea alimentelor, consilierea clientilor cu privire la compozitia si cantitatea mancarii pentru anumite evenimente.

Conditia legata de locatia in care se realizeaza consumul imediat al alimentelor
Este important de precizat ca, pentru restaurante, consumul imediat trebuie sa aiba loc in spatiile prestatorului, iar in cazul serviciilor de catering consumul imediat are loc in afara spatiilor prestatorului.

Proiectul de Ordin introduce clarificari cu privire la notiunea de „locatia prestatorului”. Aceasta se refera la o locatie detinuta in proprietate, inchiriata sau in folosinta prestatorului de servicii de restaurant (inclusiv in situatia in care exista un contract incheiat cu proprietarul acestuia, prin care se acorda dreptul de acces la un spatiu comun mai multor beneficiari si se percep costurile de intretinere aferente).

In concluzie, ce alti operatori mai pot aplica cota de 5%?
Reducerea cotei de TVA la 5% este aplicabila si in cazul restaurantelor aflate in zona de “food-court” din mall-uri. Totusi, pentru aplicarea cotei de 5% TVA, operatorii economici trebuie sa suporte costurile de intretinere a spatiului de servire, precum si alte costuri comune (cum ar fi: debarasarea meselor, curatenia spatiilor respective, accesul la toaleta, etc).

Mai pot aplica cota de 5% si lanturile de supermarket-uri/ hipermarket-uri, daca: acestea cuprind o zona in interiorul magazinului unde se prepara si se serveste mancare; exista o zona amenajata cu scaune si mese unde preparatele pot fi consumate imediat (utilizand tavi, farfurii/recipiente si tacamuri de unica folosinta), fiind asigurate si serviciile de debarasare si curatare a meselor.

De asemenea, mai pot beneficia de cota de 5% si operatorii economici care furnizeaza preparate alimentare in cadrul evenimentelor (festivaluri, concerte, spectacole, targuri de produse), daca prestatorii pun la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul aflat in folosinta acestora si asigura debarasarea si curatarea meselor.

Cine va aplica in continuare cota de 9% TVA?
Nu se considera ca efectueaza servicii de restaurant unitatile de alimentatie publica care nu detin un spatiu in cadrul caruia sa fie realizate suficiente servicii conexe care sa permita consumul imediat al alimentelor si/sau al bauturilor, care ofera spre consum preparate alimentare si/sau bauturi la tejghele-bar sau in spatii restranse de servire, fara nicio posibilitate de a lua loc la o masa sau care permite unui numar limitat de clienti sa consume produsele pe loc. In aceasta categorie se inscriu, de exemplu, unitatile de tip stand, chiosc, tonomat sau snack-bar, simigerii.

De asemenea, nu pot aplica cota redusa de TVA de 5% nici unitatile de alimentatie publica care ofera preparate alimentare si/sau bautura exclusiv in sistem de livrare la domiciliu sau cu ridicare de la un punct de livrare, deoarece in acest caz vorbim doar de o livrare de alimente - care beneficiaza de cota redusa de TVA de 9%.

In loc de concluzie
Asadar operatorii economici din domeniu trebuie sa faca o analiza in doua etape:
1. daca au o locatie adecvata si daca ofera servicii conexe
2. daca cel care achizitioneaza ramane in locatie sa consume preparatele sau le ia la pachet.

Exista numeroase unitati de alimentatie publica care sunt afectate de noile modificari legislative, iar unele dintre ele au obligatia sa aplice pentru aceleasi produse alimentare cote diferite de TVA, in functie de locul unde se consuma produsele si de serviciile conexe oferite. In plus, software-ul caselor de marcat trebuie modificat, iar personalul instruit astfel incat sa stie in ce conditii aplica cota redusa de TVA de 5% si cand trebuie aplicata cota redusa de TVA de 9%.

Autor: Adrian Teampau (foto), Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY Romania

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2017

ey agenda fiscala 2017 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2017 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.