Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 50 vizitatori și nici un membru online

Momente si schite de evolutie economica

Romania, economie, crestere, 2017. Guvern, crestere salarii si pensii. Scadere investitii publice. Comisie Europeana, revizuire negativa crestere 2018. Guvern, comunicare catre populatie, crestere fara precedent. Crestere importuri. Populatie, crestere consum. Banca Nationala, limita grad indatorare populatie. Indice ROBOR crestere. Crestere preturi si dobanzi. Depreciere leu, curs de schimb volatil. Interventie repetata BNR. Lipsa forta de munca, productivitate scazuta, crestere costuri, companii pesimiste. Cam asta este schita evolutiei economice in Romania ultimilor 2 ani.

Dincolo de carnavalesc, interpretare, nuante, afinitati ideologice si framantari sociale, decidentii companiilor din Romania au fost intrebati ce preconizeaza sa se intample in 2018. Parerea lor, exprimata in a doua parte a anului, a fost sintetizata in studiul Evolutia afacerilor din Romania 2018, realizat de compania Valoria. Indicatorii despre care directorii generali au fost intrebati privesc evolutia cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati, salariilor si principalelor provocari si oportunitati.

Afaceri pe crestere in 2018

La cercetarea realizata in a doua parte a anului 12% dintre directorii generali, fata de 8% anterior spun ca vor avea o crestere a cifrei de afaceri a companiei de peste 30%. Creste de asemenea de la 7% la 16% procentul directorilor generali care se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri a companiei lor in acest an. Totusi cei mai multi directori generali (26%-27%), atat in prima parte cat si in a doua parte a anului preconizeaza cifre de afaceri mai mari cu5%-10%.

Profitul se conserva sau scade

Previziunile privind evolutia profitului din a doua jumatate a anului 2018 sunt mai pesimiste decat cele de la inceputul anului. Desi 20% dintre directorii generali (fata de 13% anterior) se asteapta ca profitul lor sa creasca cu 10%-20% in acest an, vedem scaderi de 14pp si 2pp pe palierele 1%-5% si 5%-10%. De asemenea creste de la 9% la 19% procentul directorilor generali care spun ca profitul companiilor pe care le conduc va fi mai mic in acest an fata de anul trecut.

Investitiile se reduc sau se amana

Conform rezultatelor cercetarii, in al doilea semestru din 2018, 29% dintre directorii generali spun ca nu vor creste investitiile, fata de 27% in primul semestru. Chiar daca 48% dintre decidenti vor sa isi creasca investitiile cu 1%-10% fata de 37% anterior, doar 11% dintre companii spun ca vor creste investitiile cu 10% pana la peste 20% in semestrul al doilea din 2018, comparativ cu 19% la inceputul anului, si inca mai putini (7%) vor creste investitiile peste 30% in semestrul al doilea, comparativ cu 11% in primul semetru.

Numarul de angajati e greu de crescut

La editia din a doua jumatate a anului 2018, 46% dintre directorii generali spun ca nu se asteapta la nici o crestere a numarului de angajati in acest an fata de 25% la inceputul anului. In acelasi timp, doar 41% dintre companii fata de 66% anterior spun ca se asteapta ca personalul lor sa creasca in acest an. Mai mult, 13% dintre companii se asteapta acum ca numarul lor de angajati sa scada, fata de 9% la inceputul anului.

Salariile cresc, dar nu si productivitatea

Daca la inceputul anului 2018, 16% dintre directorii generali spuneau ca nu vor face cresteri salariale, in semestrul al doilea procentul acestora este de 25%. Creste cu 3pp procentul decidentilor care spun ca maresc salariile cu 1%-5% in 2018, fata de semestrul anterior, insa scadeprocentul directorilor generali care se asteapta ca salariile sa creasca cu 5%-10% (-9pp) si al celor care se asteapta la cresteri salariale de 10%-20% (-7pp). In conditiile in care productivitatea si competitivitatea sunt provocari majore pentru mediul de afaceri autohton, cresterile salariale se adauga la lista de probleme pe care le au de rezolvat echipele de management ale companiilor.

Top 5 provocari si oportunitati in viziunea directorilor generali

Cele mai importante provocari pentru companii, conform raspunsurilor date de directorii generali la cercetarea din a doua parte a anului 2018, sunt urmatoarele: lipsa fortei de munca (61% vs 59%), cresterea productivitatii (48% vs 37%), cresterea costurilor (41% vs 21%), motivarea salariatilor (37% vs 25%) si schimbarile din domeniul fiscal (21% vs 62%).

Cele mai importante oportunitati pentru companii, mentionate de directorii generali pentru a doua parte a anului 2018, sunt urmatoarele: cresterea economica (60% vs 72%), cresterea consumului (69%), cresterea exporturilor si deschiderea altor piete (45% vs 52%), digitalizarea si oportunitatile din online  (40% vs 41%) si accesarea fondurilor europene si a finantarilor pentru IMM-uri (29% vs 36%).

Guvern, taxe, accize, reglementare drastica. Companii, reducere investitii, pierdere incredere in viitor. Economie, frana de la viteza 7% la 4% crestere. Soc pasageri si alti participanti la trafic de ce franat. Soc sofer, poate defectiune la motor, nu el vinovat. Euro-politist rau care nu lasa sofer sa conduca. Pasageri care intreaba sofer daca stie sa conduca. Unde mergem oare?

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert, Tendinte si tehnologii emergente

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.