Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 46 vizitatori și nici un membru online

Deficitul de colectare a TVA in Romania – incotro ne indreptam in era digitala?

EY Ana Maria Domsa articolIn vederea imbunatatirii procesului de colectare a veniturilor din TVA, autoritatile fiscale romane trebuie sa se alinieze cu tendintele globale si sa investeasca masiv in solutii digitale. Desi etapa implementarii este complexa, suntem de parere ca, pe termen lung, aceste masuri vor genera atat procese de raportare mai eficiente, cat si o scadere a costurilor de raportare si a costurilor aferente inspectiilor fiscale in domeniul TVA.

Comisia Europeana a publicat recent un studiu privind estimarile decalajului de TVA aferent anului 2016, inregistrat de catre statele membre UE, Romania iesind in evidenta, din nou, prin lipsa de rezultate in colectarea taxei, cu un decalaj de TVA de 35,88%.

Mai concret, autoritatile fiscale romane nu au reusit sa colecteze aproximativ 36% din TVA care ar fi putut fi colectata, in timp ce vecinii nostri, Bulgaria si Ungaria, inregistreaza progrese vizibile in privinta reducerii procentului decalajului de TVA in tarile lor.

Cum este posibil ca un numar relativ mare de state membre UE sa se indrepte in directia buna, in timp ce Romania lupta din greu cu exercitiul de colectare a TVA? Care este secretul lor, avand in vedere ca masurile aplicate de catre autoritatile fiscale romane, inclusiv aceea de a reduce cota de TVA de la 24% la 19%, nu au avut impactul asteptat asupra procentajului de colectare a TVA in Romania?

In context european se poate vedea clar ca autoritatile fiscale aleg calea digitalizarii, ceea ce conduce in mod constant la o scadere in decalajul de colectare a TVA. Contribuabilii trebuie sa se alinieze acestei tendinte si sa accepte drumul digitalizarii pentru a asigura continuarea activitatilor lor economice si conformitatea cu cerintele, pe termen lung.

Harta de mai jos evidentiaza situatia curenta privind nivelul digitalizarii autoritatilor fiscale, raportat la nivelul de maturitate digitala al fiecarei tari (1-5).

Unde se pozitioneaza Romania in contextul digitalizarii procesului de raportare si inspectie fiscala in materie de TVA?

Momentan, Romania a implementat facturarea electronica ca o masura optionala si a reusit sa treaca la depunerea electronica a declaratiilor de TVA agregate, depunerea in format fizic nemaifiind acceptata. Totusi, aceste masuri nu ne situeaza nici macar la primul nivel pe harta digitalizarii asa cum este prezentat mai jos.

Declaratiile de TVA in forma agregata pe tipuri de operatiuni, pe care contribuabilii romani le depun in format electronic in Romania, nu reprezinta o forma de raportare fiscala digitala. Raportarea digitala presupune transmiterea catre autoritatile fiscale a informatiilor aferente operatiunilor desfasurate de o companie, detaliate pana la nivelul unei facturi (tranzactie cu tranzactie), fie periodic – de exemplu lunar, fie in timp real.

Formularul extins 394, introdus in septembrie 2016, a fost considerat la acel timp un pas in directia raportarii digitale la nivel de tranzactie (mai granulara), dar s-a dovedit a fi o povara extraordinara pentru contribuabili si a ramas o forma de raportare de TVA agregata. O alternativa mult mai eficienta ar putea fi depunerea unor jurnale in format electronic standard si renuntarea la declaratia 394.

Drept urmare, consideram ca introducerea unei metode de raportare digitala in domeniul TVA, precum SAF-T (Fisierul Standard de Audit pentru Taxe al UE), ar ajuta autoritatile fiscale romane in colectarea TVA, in limitarea fraudei si in derularea unei inspectii fiscale de TVA mai eficiente. In mod egal, pentru contribuabilii romani, ar conduce, pe termen lung, la mai putin timp consumat pentru activitatile de raportare, la verificari mai eficiente, mai putine erori manuale, un control mai bun al activitatilor de raportare a TVA si, in consecinta, a functiei de TVA.

Autor: Ana Maria Domsa (foto), Partener Asociat EY Romania

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.