Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 45 vizitatori și nici un membru online

Reculul de incredere al companiilor din Romania in 2018

Pentru companiile din Romania anul 2018 a inceput cu o prognoza rezervata asupra perspectivelor de crestere. Intre timp evolutia sentimentului de business pare sa se fi degradat si mai mult in al doilea semestru. Asa indica rezultatele studiului Evolutia afacerilor din Romania 2018, realizat de compania de consultanta Valoria. Studiul are intrebari simple, dar esentiale cu privire la evolutia cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati sau evolutiei salariilor, asa cum le vad decidentii companiilor din Romania. Aceasta cercetare are virtutea comparativitatii intre cele doua semestre si este realizata an de an.

Deoarece cele 632 de firme mari din Romania cu cifra de afaceri de peste EUR 50 milioane in anul 2017 au realizat 43% din cifra de afaceri totala, 37% din profitul brut total, avand 20% din numarul total de angajati am facut o analiza comparativa a raspunsurilor acestei categorii de companii la cercetarea din semestrul unu si semestrul doi a anului 2018. Studiul Valoria din a doua parte a anului 2018 are la baza un chestionar la care s-au primit raspunsuri de la 329 de directori executivi. 4% dintre respondenti provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane EUR, 5% din companii cu cifra de afaceri intre 50-100 milioane EUR, 11% cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane EUR, 31% cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane EUR si 49% sub 1 milion de EUR cifra de afaceri.

Cifre de afaceri in scadere preconizate de 22% dintre companiile mari

Fata de primul semestrul al anului, doar 14% dintre companiile mari spun ca vor avea o crestere de 10%-20% de la 25% in prima parte a anului. La fel si pe palierul 5%-10% unde procentele scad de la 29% la 14%. Pe palierul 1%-5% procentele cresc de la 21% in primul semestru la 33% in semestrul doi. Pe de alta parte, la cercetarea din a doua parte anului, 22% dintre companiile mari respondente au spus ca se asteapta la scaderea cifrei de afaceri in 2018, ceea ce nu se intamplase la cercetarea din prima parte a anului cand nu au existat astfel de raspunsuri.

23% dintre companiile mari spun ca vor obtine profituri mai mici in acest an

Daca in primul semestru previziunile de crestere a profitului companiilor mari erau mai echilibrat distribuite pe palierele superioare, in semestrul doi este tot mai clara concentrarea cresterii profitului pe palierul 5%-10%. Astfel 40% dintre companiile mari, fata de 21% cu sase luni in urma, preconizeaza o crestere a profitului in acest interval. De asemenea, 17% dintre companiile mari spun ca vor avea o crestere a profitului de 1%-5%, fata de 27% anterior. Cat despre companiile mari al caror profit stagneaza, acest procent creste de la 7% in prima parte a anului la 14% in semestrul doi. Exista si aici un procent de 23% dintre companiile respondente care previzioneaza acum evolutii negative ale profitului lor in 2018, fata de numai 8% in prima parte a anului.

41% dintre companiile mari au redus nivelul investitiilor initial preconizate

Prin comparatie cu semestrul unu, se observa o concentrarea a investitiilor pe palierele mici de crestere ceea ce indica precautia companiilor mari cu privire la planul de investitii. Astfel, daca la cercetarea din prima parte a anului 41% dintre companii anuntau intentii de marire a investitiilor cu peste 20%, in a doua parte a anului nu mai avem astfel de raspunsuri. Dimpotriva, creste procentul companiilor mari care spun ca au crescut investitiile cu 1%-5% de la 35% la 55%, si al celor care spun ca au crescut investitiile cu 5%-10% de la 16% la 31%.

Numarul de angajati si salariile au o crestere temperata sau stagneaza

Spre deosebire de primul semestru, cand 16% dintre companiile mari estimau cresteri ale numarului de angajati pe palierul 10%-20%, acum numai 7% spun acest lucru. Astfel in semestrul doi cresterea estimata a personalului angajat se diminueaza si chiar indica un usor trend negativ, deoarece numarul companiilor mari care spun ca vor reduce numarul angajatilor cu 1%-5%, trece de la 15% la 27%. Fata de primul semestru, companiile mari estimeaza o temperare a cresterii salariilor pe toate palierele. Numai 31% dintre firmele mari spun ca vor creste salariile cu 5%-10% in acest an, fata de 41% cu sase luni inainte.

In concluzie

Combustibilul necesar pentru functionarea oricarui business, increderea in viitorul evolutiei afacerilor este la cote scazute in companiile mari din Romania. Daca nu-l alimentam prin masuri economice intelepte si la timp, ramanem in pana. Rezultatele studiului de fata aprind la bord lumina rosie a nivelului de incredere foarte scazut pentru cei care iau decizii. Valorificarea cresterii la nivel microeconomic se realizeaza pe un fond de stabilitate institutionala si predictibilitate la nivel macroeconomic. Sansa de a recupera decalajele de competitivitate economica fata de media UE va fi posibila prin leadership responsabil si competent.

Autor: Constantin Magdalina (foto), Expert, Tendinte si tehnologii emergente

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.