Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 48 vizitatori și nici un membru online

Tehnologia influenteaza relatia companiilor cu ANAF

Auzim aproape zilnic de bitcoin, blockchain, de automatizare, de inteligenta artificiala si ajungem sa ne intrebam cum reactioneaza companiile si autoritatile la aceste tendinte.

La nivelul Uniunii Europene, autoritatile fiscale sunt primele care au reactionat si au implementat procese de raportare fiscala digitalizate. Activitatea de administrare fiscala, precum si procesul de combatere a fraudei in domeniul TVA au fost mult eficientizate in anumite state membre, iar relatiile de cooperare economica si financiara dintre state se afla intr-un proces semnificativ de imbunatatire.

Spre exemplu, SAF-T este un standard international de document electronic definit de OECD prin care sunt transmise informatii fiscale catre autoritatile fiscale nationale. Acest SAF-T este din ce in ce mai adoptat in randul statelor membre UE. State precum Spania, Franta, Polonia, Ungaria si Marea Britanie l-au implementat deja si acum au in plan integrarea de procese digitale si metode mai rapide de culegere a informatiilor de ordin fiscal de la contribuabili.

Daca, pana in prezent, vorbeam despre declaratii fiscale completate si depuse electronic sau SAF-T transmis catre autoritatile fiscale, acum vorbim despre conectarea autoritatilor fiscale direct la serverele companiilor pentru a prelua informatii de ordin fiscal.

Conectarea autoritatilor fiscale la serverele companiilor face ca greselile de ordin fiscal sa fie vizibile in timp real de catre inspectorii fiscali. De regula, companiile aveau un ragaz de timp sa corecteze un eventual tratament fiscal gresit de la data la care intervenea o tranzactie, pana la data la care se completa declaratia fiscala. Odata cu conectarea la serverele companiilor, autoritatile fiscale vor preleva informatia bruta despre tranzactie imediat dupa ce aceasta a avut loc.

Asadar, eventualele corectii de tratament fiscal gresit vor fi putin mai complicat de realizat decat in prezent.

Ca urmare, la nivelul companiilor, administrarea functiei fiscale va avea un rol crucial in modelarea afacerii si a tranzactiilor. Analiza fiscala se va efectua inainte de a lua orice decizie de afaceri si de a efectua orice tranzactie.

Iar in administrarea eficienta a functiei fiscale va capata importanta o noua profesie, si anume, cea de specialist in tehnologie fiscala (“tax technology”), cu atributii in zona de aplicare a legislatiei fiscale si in utilizarea tehnologiilor menite sa eficientizeze raportarea fiscala si relatia cu autoritatile fiscale. Profesia se numeste “taxolog” (“taxologist” in engleza) si, cel putin la nivelul Uniunii Europene, apar tot mai multe cereri de angajare din partea companiilor.

In concluzie, tehnologia implementata in relatia autoritate fiscala-contribuabil va conduce la necesitatea unui comportament preventiv si de administrare a riscului fiscal in timp real din partea contribuabililor. Orice analiza fiscala se va face inainte de derularea oricarei afaceri sau tranzactii, in caz contrar este posibil sa apara costuri fiscale suplimentare si eventualele corectii sa se realizeze mai dificil. Potentialele costuri fiscale trebuie calculate si, eventual, incluse in costul derularii unei tranzactii de la bun inceput.

Intr-un asemenea context general se preteaza sa deschidem cu adevarat discutia despre preventie si pro-activitate din partea contribuabililor, a consultantilor si a ANAF.

Autor: Adrian Teampau (foto), Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.