Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 46 vizitatori și nici un membru online

Penalitatile comerciale pot fi supuse TVA

Companiile care inchiriaza proprietati sau prestatorii de servicii pe baza de abonament precum: telecomunicatiile (telefonie, internet, televiziune), utilitatile publice, publicatiile electronice si altele sunt afectate de o decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Sumele incasate de aceste companii pentru incetarea contractelor de catre clienti sau din motive imputabile acestora, inainte de expirarea perioadei minime de contractare, vor fi supuse TVA.

De cele mai multe ori, pentru repararea prejudiciului creat si descurajarea nerespectarii angajamentelor contractuale dintre parti, prestatorii prevad in contract sume datorate pentru rezilierea sau denuntarea anticipata din motive imputabile clientilor. In majoritatea cazurilor, sumele pentru denuntare/reziliere sunt facturate ca penalitati contractuale, in afara sferei de aplicare a TVA (fara TVA).

Totusi, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a emis recent o hotarare in cauza C–295/17 MEO – Serviços de Comunicações e Multimédia SA. Potrivit acesteia, perceperea unor astfel de sume reprezinta remuneratii pentru prestari de servicii care intra in sfera de aplicare a TVA (sunt supuse TVA).

Practic, in cazul in care astfel de sume corespund celor pe care prestatorul le-ar fi primit pana la finalul perioadei contractuale daca nu ar fi avut loc o reziliere anticipata de catre client sau din motive imputabile acestuia, acestea trebuie facturate cu TVA, deoarece remunereaza prestarile de servicii contractate initial.

In domeniul imobiliar, penalitatile/clauza penala constituie un element des intalnit in contractele de inchiriere. De acum inainte, modalitatea de formulare a acestei clauze poate conduce la un tratament TVA diferentiat: se aplica sau nu TVA la respectivele sume.

De aceea, in contractele de inchiriere, clauza penala trebuie sa reglementeze cat mai detaliat natura obligatiilor financiare ale chiriasului si termenii si conditiile de plata: intre momentul denuntarii contractului si cel al predarii spatiului catre proprietar, precum si ulterior preluarii spatiului de catre proprietar, pentru a reflecta cu acuratete substanta economica a operatiunii comerciale.

Pe langa mai vechea preocupare legata de posibilitatea instantei judecatoresti de a interveni asupra cuantumului penalitatilor/clauzei penale stabilit contractual, tratamentul fiscal aplicabil (in special din perspectiva TVA) are relevanta majora.

Aplicarea TVA la cuantumul penalitatii agreate comercial pentru denuntarea/rezilierea anticipata a contractelor de inchiriere poate conduce la asteptari nerealiste din partea proprietarului si/sau la expunere financiara suplimentara pe partea chiriasului.

De asemenea, amintim ca legislatia romana prevede in mod expres posibilitatea partilor de a agrea prin contract o prestatie in schimbul dreptului de denuntare anticipata.

In ceea ce priveste TVA aferenta acestor sume, aceasta va fi dedusa de catre beneficiarii inregistrati in scopuri de TVA cu drept integral de deducere. O problema va aparea in cazul companiilor care nu au drept integral de deducere a TVA, cum ar fi cele din sectorul bancar, asigurari, leasing sau medical, pentru care aceasta taxa reprezinta un cost irecuperabil daca achizitiile de utilitati sunt alocate unor operatiuni scutite.

In plus, precizam ca un impact major al acestei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene va fi resimtit in randul persoanelor juridice neinregistrate in scopuri de TVA, dar si in randul persoanelor fizice care vor suporta costul cu TVA impusa sumelor de reziliere anticipata a contractelor. Cel mai clar exemplu este cel al contractelor de servicii telecom (internet, telefonie, cablu TV).

Nu in ultimul rand, amintim si necesitatea companiilor afectate de aceasta decizie de a efectua o analiza istorica asupra tratamentului de TVA aplicat sumelor incasate deja pentru rezilierea anticipata a contractelor pana la momentul emiterii acestei hotarari de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Ca urmare a deciziei, pot fi declansate obligatii suplimentare de TVA asupra acestor sume istorice.  

Prin urmare, in cazul rezilierii anticipate a contractelor la initiativa sau din vina consumatorului, acesta din urma va fi nevoit sa suporte plata penalitatilor contractuale care sunt, de regula, egale cu contravaloarea abonamentului pana la finalul contractului, precum si a TVA aferenta.

Autori: Adrian Teampau (foto stanga sus), Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY Romania, Lucian Vitelaru (foto dreapta), Coordonatorul practicii de drept imobiliar Radu si Asociatii SPRL

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.