Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 38 vizitatori și nici un membru online

Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori

In Romania abordarea unui subiect precum consiliul consultativ (Board of Advisors) nu este simpla. De la traducerea  termenului din limba engleza pana la conversia acestuia in practica de business. Reflexele de semantica si cultura locala de afaceri nu par sa tina cu noi. Si totusi, sub impactul globalizarii si raspandirii noilor modele de business subiectul impune o necesara actualitate.

Mediul de afaceri tot mai competitiv obliga companiile sa exploreze optiuni de crestere. Rapid, acestea pot fi de doua feluri: 1. urgent-operationale ca actiuni sau 2. strategic-orientate ca decizii. Din aceasta a doua categorie face parte si consiliul consultativ. Rolul acestuia este sa ghideze, sa consilieze si sa sfatuiasca directorul general/CEO-ul si echipa de management cu privire la directia de dezvoltare a companiei.

Spre deosebite de binecunoscuta sedinta formala a consiliului de administratie, format din directorii departamentelor, in cazul consiliului consultativ rolul este unul informal si iar componenta este alcatuita din oameni cu senioritate si experienta in diferite arii de expertiza.

Consiliu director vs. consiliu consultative

Spre deosebire de consiliul director, unde fiecare membru este ales de actionari, are responsabilitati definite legal, care sunt complementate de regulamente interioare, consiliul consultativ este relativ usor de format, nu-i ancoreaza legal pe consilieri si are beneficiul unor oameni cu experienta care sa ajute la cresterea afacerii. Consilierii sunt alesi personal de CEO si de echipa de conducere, numarul lor poate creste sau scadea, deoarece pot fi cu usurinta inlocuiti in functie de nevoile companiei.

Un consiliu consultativ costa mai putin

Membrii consiliului director primesc o remuneratie importanta si pot fi trasi la raspundere pentru comiterea unor eventuale erori. Consilierii nu pot fi trasi la raspundere si prin urmare nu sunt platiti in aceeasi masura. Cele mai des intalnite forme de recompensare a aportului adus constau in actiuni in cadrul companiei sau o mica remuneratie.

Consilierii cu rol consultativ sunt cel mai des intalniti in cazul startup-rilor sau companiilor mici, caz in care contributia lor este benevola si este uneori recompensata doar cu recunostinta antreprenorilor.
Consilierii ajuta pentru ca fie au afinitati personale cu antreprenorul pe care il ajuta, fie le place misiunea afacerii pentru care consiliaza. Intalnirile cu consilierii au un caracter simplu, informal si destins. Abordarea este de ansamblu si ofera antreprenorilor o imagine strategica.

Prioritati si responsabilitati

Baza legala a colaborarii cu membrii consiliului director le impune prioritatea nevoilor organizatiei si ale actionarilor acesteia in fata nevoilor angajatilor. In schimb, consiliul consultativ nu are o asemenea datorie fata de companie; directionarea, indrumarea si consilierea CEO-ului si a echipei manageriale reprezinta prioritatea principala a acestuia.

Alcatuirea unui consiliu consultativ reprezinta o oportunitate pentru multe categorii de afaceri si nu ar trebui considerata o bataie de cap. Aceasta abordare este pentru companii o sansa rara de a construi o echipa calificata de mentori loiali care sa sustina cu sfaturi pertinente dezvoltarea companiei. Crearea unui consiliu consultativ aduce pentru companiile antreprenoriale o oportunitate de crestere accelerata prin accesarea experientei profesionistilor independenti.

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner, PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2018 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2019 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.