Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 63 vizitatori și nici un membru online

Exportul de marfuri restrictionat companiilor nestabilite in Uniune

In contextul Codului Vamal Unional, orice operator economic isi poate desemna un reprezentant in relatia cu autoritatile vamale pentru a intocmi formalitatile de vamuire prevazute de reglementarile vamale la intrarea / iesirea marfurilor din spatiul Uniunii Europene.

Aceasta reprezentare poate fi directa, caz in care reprezentantul actioneaza in numele si pe seama unei alte persoane, sau indirecta, ceea ce inseamna ca reprezentantul actioneaza in nume propriu, dar pe seama unei alte persoane. Reprezentantul vamal, precum si declarantul vamal, trebuie sa fie stabiliti pe teritoriul vamal al Uniunii, cu exceptiile mentionate in legislatie. Exemple de astfel de exceptii sunt operatiunile de tranzit sau situatiile in care reprezentantul vamal actioneaza in numele unor persoane care nu au obligatia de a fi stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii.

Conform Codului Vamal Unional, prin persoana „stabilita” se intelege orice persoana care are un sediu social legal, sediul central sau un sediu permanent pe teritoriul vamal al Uniunii. Sediul permanent reprezinta un loc fix de activitate, unde atat resursele umane, cat si cele tehnice necesare sunt prezente in mod permanent si prin care se desfasoara, in totalitate sau in parte, operatiunile vamale ale unei persoane.

In prezent, conform legislatiei nationale, operatorii economici care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana (de ex. din Turcia, Elvetia, Serbia) pot efectua operatiuni vamale frecvente (mai mult de 3 operatiuni pe an) doar prin reprezentare indirecta.

In data de 15 aprilie a fost publicat pe pagina Directiei Generale a Vamilor un Proiect de ordin pentru modificarea Normelor tehnice de aplicare a dreptului de reprezentare. Potrivit acestuia, operatorii economici care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana vor putea intocmi formalitati vamale pentru regimul de punere in libera circulatie, destinatie finala si perfectionare activa doar in limita a 3 operatiuni pe an si cu conditia ca autoritatea vamala sa considere acest lucru justificat.

In cazul in care se efectueaza mai mult de 3 operatiuni de punere in libera circulatie pe an, persoanele care nu sunt stabilite in Uniunea Europeana pot intocmi declaratii vamale doar prin reprezentare indirecta.

Operatiunile de export si plasare sub regim de antrepozit vamal nu vor mai fi permise pentru operatorii economici stabiliti intr-un stat tert Uniunii Europene.

Astfel, un operator economic care intentioneaza sa exporte marfa din Romania ce detine numar de inregistrare EORI, dar este stabilit intr-un stat non-UE, nu ar mai putea actiona ca exportator, chiar daca ar utiliza reprezentarea indirecta. Intrucat acesta nu va mai putea aparea in caseta 2 a declaratiei vamale de export, scutirea de TVA la export de care ar beneficia operatorul economic la exportul din Romania devine discutabila.

Ce impact au aceste modificari?
Un operator economic care efectueaza formalitati vamale de export sau plaseaza marfurile sub regim de antrepozit vamal si care nu este stabilit pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit proiectului de ordin mentionat mai sus, nu va mai putea efectua astfel de operatiuni. Totodata, in cazul declaratiilor de punere in libera circulatie, acestea vor putea fi intocmite doar prin reprezentare indirecta.

Autor: Mihai Petre (foto), Director, Comert International, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.