Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 23 vizitatori și nici un membru online

Romania, singura tara din UE care nu a reusit sa elimine dubla impunere pentru niciunul dintre cazurile inchise in anul 2018

In contextul planului de actiune BEPS, tarile au agreat sa implementeze anumite masuri care sa asigure rezolvarea disputelor internationale legate de aplicarea tratatelor de evitare a dublei impuneri intr-o maniera rapida, eficienta si adecvata. Drept urmare, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a propus sa monitorizeze anual statusul procedurilor de acord amiabil de la nivelul fiecarei tari. Publicat recent, raportul OCDE pentru anul 2018, care ne arata numarul de proceduri de acord amiabil initiate in fiecare tara precum si numarul de cazuri solutionate, plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa.

De ce se acorda atat de multa importanta procedurii de acord amiabil (pe scurt, “MAP”, de la „mutual agreement procedure”)? Pentru ca vizeaza rezolvarea disputelor internationale in materie de fiscalitate si, in contextul actual, in care tranzactiile si modelele de afaceri se globalizeaza, astfel de dispute sunt din ce in ce mai frecvente.

Un exemplu clasic este cel al disputelor legate de preturile de transfer. Daca avem o tranzactie intre doua societati afiliate din state diferite, iar autoritatile dintr-o tara ajusteaza/cresc pretul acestei tranzactii, in tara respectiva se va plati mai mult impozit pe profit. In acelasi timp, pentru a nu avea dubla impozitare, autoritatile fiscale din celalalt stat ar trebui sa accepte aceasta ajustare de pret si sa permita celeilalte societati sa isi mareasca cheltuielile, diminuandu-si astfel impozitul pe profit cu o suma echivalenta.

Insa, in ultimul timp, vedem tot mai multe cazuri din afara sferei preturilor de transfer care fac obiectul procedurilor de acord amiabil. La nivel statistic, conform raportului OCDE, majoritatea cazurilor de acord amiabil nu vizeaza sfera preturilor de transfer. Romania nu face exceptie – in 2018, din cele opt cazuri inchise, numai doua au vizat problema preturilor de transfer.

Mai mult, in contextul dezvoltarilor internationale recente – cum este cazul instrumentului multilateral care modifica tratatele de evitare a dublei impuneri – se pune tot mai mult accent pe procedura de acord amiabil, nu numai ca modalitate de solutionare a disputelor, ci si ca instrument de stabilire a drepturilor de impozitare. De exemplu, conform instrumentului multilateral, regulile “clasice” de stabilire a rezidentei din vechile tratate de evitare a dublei impuneri ar trebui substituite cu o procedura de acord amiabil.

Aspectele de natura tehnica cu privire la procedura de solutionare a unui acord amiabil in contextul legislatiei romanesti, europene si internationale prezinta o mare complexitate. Astfel de proceduri sunt de regula destul de indelungate si de multe ori se continua cu o procedura de arbitraj.

Daca ne uitam la Romania, conform raportului OCDE, numarul de aplicatii de MAP depuse in anul 2018, fata de anul 2017, a inregistrat o crestere de 75% (21 de aplicatii depuse in 2018 vs. 12 in 2017), cresterea medie la nivel european fiind de 43%.

In privinta numarului de cazuri inchise de Romania in anul 2018 (fata de numarul de cazuri in derulare la inceputul anului, plus solicitarile nou primite in cursul anului 2018), rata de solutionare este de 14%, care se afla mult sub media europeana de 27%.

Comparativ, tari precum Polonia sau Ungaria au inregistrat rate de solutionare similare cu Romania. Pe de alta parte, Bulgaria are o rata de solutionare de 37%.

Dincolo de aceste procente, mai relevant este modul in care aceste proceduri au fost solutionate. In cazul Romaniei, raportul OCDE  ne arata ca: din 8 aplicatii inchise in anul 2018, doua s-au inchis prin respingerea accesului la procedura, doua prin retragerea contribuabilului, iar doua au fost rezolvate intern (unilateral). Astfel, au ramas doar doua cazuri in care procedura amiabila a fost inchisa efectiv, insa in niciunul dintre acestea nu s-a eliminat dubla impunere.

Practic, niciunul din cele opt cazuri ‘inchise’ de Romania nu a fost solutionat prin anularea totala sau macar partiala a dublei impuneri. Acest lucru este interesant mai ales pentru ca, in conformitate cu raportul OCDE, intelegem ca Romania este si singura tara UE  care nu a reusit sa elimine dubla impunere pentru niciunul din cazurile inchise in anul 2018. Comparativ, in Polonia, 11 din totalul de 26 de cazuri inchise in 2018 s-au solutionat printr-un acord bilateral de eliminare completa a dublei impozitari, iar in Bulgaria 4 din totalul de 7 cazuri inchise in 2018.

In concluzie, desi procedura de acord amiabil este un instrument tot mai utilizat atat in Romania, cat si la nivel international, mai este inca mult de lucru pana cand astfel de proceduri vor fi rezolvate intr-o maniera rapida, eficienta si adecvata, in linie cu dezideratul OCDE.

Autor: Raluca Popa (foto), Partener Asociat, Departamentul de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.