Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 166 vizitatori și nici un membru online

Procedurile simplificate de vamuire - o solutie avantajoasa pentru evitarea intarzierilor provocate de incasarea efectiva a taxelor vamale in contul vamii

Importatorii romani s-au confruntat in ultima saptamana cu intarzieri in acordarea liberului de vama la diverse birouri vamale din Romania, in special in Bucuresti. Mai precis, camioanele nu au putut parasi vamile pana cand autoritatile vamale nu au confirmat efectiv primirea sumelor aferente taxelor vamale datorate in conturile proprii (intre 2-5 zile de asteptare).

In era digitala, era vitezei, 90% din operatiunile de vamuire din Romania sunt realizate in continuare in procedura normala, din pacate. Adica prezenta fizica a mijloacelor de transport in vami este necesara, efectuarea controalelor fizice trebuie sa se realizeze in programul de lucru al ofiterilor vamali, plata sumelor aferente taxelor de import trebuie confirmata de biroul vamal.

Din acest motiv, se creeaza intarzieri in lantul logistic de aprovizionare, importatorii platesc mai mult pentru transport (atat timp cat camioanele stationeaza incarcate in vama), birourile vamale sunt supraaglomerate, se intarzie darea in productie sau livrarea la timp a marfurilor, consumatorul plateste mai mult.  

Ce solutii ne ofera actuala legislatie vamala pentru un proces de vamuire fluid?

Amanarea momentului platii taxelor la import
Una dintre procedurile simplificate prevazute de legislatie este amanarea platii taxelor la import. Practic, la cererea importatorului, si daca sunt respectate anumite conditii, bunurile pot fi importate cu plata amanata maxim 30 de zile.  Astfel, la momentul vamuirii, sunt evitate intarzierile legate de procesarea si confirmarea platilor de catre biroul vamal (plati care pot avea loc ulterior liberului de vama, in termenul de 30 de zile de la data declaratiei vamale).

O astfel de procedura este esentiala in cazul importatorilor cu flux mare de operatiuni (mai ales cele pentru care se datoreaza valori mari de taxe la import).  Se castiga atat un avantaj de flux de numerar, cat si timp cu formalitatile de vamuire.  

Vamuirea la domiciliu
O alta solutie pentru a rezolva dificultatile intampinate la import o reprezinta procedura de vamuire la domiciliu. Aceasta face posibila sosirea mijlocului de transport direct la depozit fara drumuri catre biroul vamal. Controlul vamal si liberul de vama se realizeaza direct la sediul importatorului. Procedura presupune implicare minima din partea ofiterilor vamali si se poate efectua chiar si in afara orelor de program ale acestora, in baza unei autorizatii.  

In cazul utilizarii acestei proceduri, plata taxelor la import se face in momentul depunerii declaratiei vamale globale (recapitulative) care contine toate inregistrarile de marfuri de import din evidentele importatorului efectuate pe parcursul unei luni calendaristice (termenul maxim permis). Asadar, prin utilizarea acestei proceduri, importatorii pot evita aglomeratia din vami si castiga timp pretios.

In comparatie cu alte state din Uniunea Europeana, in Romania, procedurile simplificate sunt foarte putin utilizate. Autoritatile vamale incurajeaza si ele utilizarea acestora insa primul pas trebuie realizat de catre agentii economici.

Autor: Mihai Petre (foto), Director, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.