Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 19 vizitatori și nici un membru online

Studiul EY: Incertitudinea in mediul fiscal international si realitatile romanesti

- 79% din respondentii studiului EY descriu mediul fiscal international ca ‘incert’
- 82% s-au confruntat cu controverse in domeniul preturilor de transfer in ultimii 3 ani
- 40% din respondenti au inregistrat situatii de dubla impunere ca urmare a ajustarilor in domeniul preturilor de transfer

Schimbarile accelerate din mediul fiscal international provocate atat de reformele fiscale din toata lumea, cat si de initiative precum efortul de digitalizare al OCDE, au condus la o incertitudine fara precedent in randul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, conform studiului EY ”Transfer Pricing and International Tax Survey 2019”, in cadrul caruia au fost intervievate peste 700 de persoane cu functii de conducere in domeniul fiscalitatii si al preturilor de transfer.

Studiul EY acopera o gama larga de tendinte si aspecte incadrate in trei domenii principale: preturi de transfer, controverse in domeniul fiscal si reforma fiscala globala. Conform concluziilor, aproape opt din zece respondenti (79%) descriu mediul fiscal international din prezent drept „incert”, iar 42% il definesc drept „foarte incert” sau „extrem de incert”.

Preturi de transfer: cresterea controverselor fiscale

In cadrul studiului EY, 82% dintre respondentii de la nivel global au declarat ca s-au confruntat cu controverse in ceea ce priveste preturile de transfer in ultimii 3 ani, 40% dintre acestia spunand ca ajustarile rezultate au condus la dubla impunere.

La nivelul Romaniei, s-a observat in ultimii ani o intensificare a numarului de inspectii derulate de ANAF in domeniul preturilor de transfer (a se considera si “Operatiunea Iceberg” lansata de ANAF in 2019) si o crestere a numarului de controverse fiscale generate de ajustarile de preturi de transfer efectuate de ANAF.

Potrivit lui Adrian Rus (foto stanga), Liderul Departamentului de Preturi de Transfer al EY Romania, “Cresterea volumului de informatii disponibile autoritatilor fiscale de la nivel international si a schimburilor de informatii intre autoritati va conduce, in perioada urmatoare, la o crestere si mai mare a numarului si a complexitatii controalelor de preturi de transfer si, implicit, a situatiilor de dubla impunere, inclusiv in Romania”.

La nivel global, cele mai importante teme de controversa fiscala in domeniul preturilor de transfer continua sa fie preturile de transfer pentru bunuri (64%) si serviciile financiare intra-grup (41%). In ceea ce priveste Romania, experienta EY din controalele derulate de ANAF in ultimii ani arata ca, desi nu exista o predilectie spre investigarea anumitor tranzactii cu parti afiliate, o mare parte din numarul ajustarilor se refera la preturile de transfer pentru bunuri, confirmand astfel evolutia internationala.

In perioada urmatoare, respondentii nu se asteapta la schimbari semnificative in ceea ce priveste interesul autoritatilor in cadrul inspectiilor fiscale, cu doua exceptii notabile: controversele legate de proprietatea intelectuala (49% dintre respondenti) si controversele privind sediile permanente (39% dintre respondenti).

Si in Romania, controalele derulate de ANAF au vizat in ultima perioada si aspecte legate de tranzactii ce implica proprietatea intelectuala (marci, brevete, drepturi de autor, know-how etc.) acoperind diverse subiecte, cum ar fi necesitatea si beneficiile aferente acestor tranzactii precum si nivelul de piata al respectivelor onorarii.

Un alt subiect din ce in ce mai des abordat in inspectiile derulate de ANAF se refera la sediile permanente si sediile fixe, vizand existenta sau nu in Romania a acestor sedii din perspectiva TVA, precum si modul de alocare a profiturilor intre companii mama si sedii permanente din Romania.

Instrumentele pe care le au la dispozitie contribuabilii pentru prevenirea sau solutionarea disputelor din zona preturilor de transfer

Solutiile pe care le au la dispozitie contribuabilii sunt variate: pe de-o parte cele proactive (cum ar fi obtinerea unui acord de pret in avans sau a unei solutii fiscale individuale anticipate, dar mai ales identificarea si documentarea corespunzatoare a tranzactiilor intra-grup), si pe de alta parte cele reactive (accesarea procedurii acordului amiabil si arbitrajul, contestatia fiscala si demararea unui litigiu in fata instantelor de judecata nationale).

In privinta utilizarii acordurilor de pret in avans, studiul EY arata ca, la nivel global, 43% dintre companii declara ca, pe viitor, cel mai probabil vor utiliza un acord de pret in avans. La nivelul Romaniei constatam o crestere continua a interesului companiilor in utilizarea acordurilor de pret in avans ca mijloc pentru prevenirea disputelor in materie de preturi de transfer.

„La nivel global, directorii executivi se arata ceva mai satisfacuti de experienta litigiilor fiscale domestice in comparatie cu procedura acordului amiabil. Astfel, 20% din companii au sesizat instanta de judecata in ultimii 3 ani cu un caz privind preturile de transfer si doar 25% au fost satisfacute de modul de finalizare a litigiului, in timp ce 42% s-au declarat nemultumite de rezultatul obtinut. In Romania, crearea unei categorii distincte de experti judiciari specializati in aria preturilor de transfer si numarul ridicat de solutii favorabile in acest domeniu, intr-o tara care nu are instante specializate in materie de taxe si impozite, arata ca s-au facut pasi importanti in aceasta materie”, conchide Emanuel Bancila (foto dreapta), Liderul Departamentului de Politici si Controverse fiscale, EY Romania.

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2019

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.