Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 18 vizitatori și nici un membru online

2019 - un an lipsit de stralucire in activitatea globala IPO, cu o scadere generala a numarului si a valorii tranzactiilor

- Sectorul de tehnologie s-a clasat pe primul loc in 2019, cu 263 de tranzactii IPO in valoare totala de 62,8 miliarde de USD
- In 2020 se asteapta o intensificarea a activitatii IPO, in special in primul semestru

Incertitudinile geopolitice si tensiunile comerciale au avut un impact puternic asupra pietei IPO in 2019, provocand o scadere generala a activitatii, atat in ceea ce priveste numarul, cat si valoarea tranzactiilor. In 2019, s-au inregistrat 1.115 IPO-uri, cu o valoare a capitalului atras de 198 miliarde de USD, marcand o scadere de 19% a numarului tranzactiilor si de 4% a valorii tranzactiilor fata de 2018.

Cu toate acestea, avand in vedere atenuarea tensiunilor comerciale intre SUA, China si UE, a ingrijorarilor legate de cresterea economica si a altor probleme geopolitice, printre care Brexit si protestele din Hong Kong, se asteapta o crestere puternica a activitatii IPO in 2020, in special in prima jumatate a anului, deoarece este posibil ca pietele sa devina mai volatile inaintea alegerilor prezidentiale din SUA.

Regiunea Asia-Pacific ocupa primul loc, desi a inregistrat un declin general al volumului (-1%) si al veniturilor (-8%) tranzactiilor in 2019, fiind urmata de regiunea EMEIA si America de Nord si de Sud. Sectorul de tehnologie a continuat sa domine in 2019, cu 263 de tranzactii IPO, care au atras un capital de 62,8 miliarde de USD.

In ceea ce priveste numarul de tranzactii, sectorul sanatatii (cu 174 de tranzactii) si cel al industriei (cu 147 de tranzactii) au fost de asemenea active. In functie de capitalul atras, au inregistrat performante bune sectorul energiei (cu 32 miliarde de USD) si cel al sanatatii (cu 22,5 miliarde de USD).

In trimestrul al IV-lea (T4) 2019, s-au inregistrat 353 de IPO-uri si un capital atras in valoare de 84,5 miliarde de USD, reprezentand o scadere cu 5% a volumului tranzactiilor si o crestere de 53% a valorii tranzactiilor, comparativ cu trimestrul al IV-lea 2018. Doua dintre cele mai mari si mai asteptate IPO-uri din 2019 au fost lansate pe piata in acest trimestru, dupa cum arata concluziile raportului trimestrial EY, Global IPO trends: Q4 2019.  

Avand in vedere contextul local si noile repere geopolitice, Florin Vasilica (foto), Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania, comenteaza: “Pentru antreprenori si pentru companiile de stat, bursa de valori reprezinta o oportunitate de atragere de capital. Pietele de capital reprezinta una dintre cele mai bune alternative la imprumuturile bancare. De asemenea, poate fi o alternativa la atragerea unui investitor de renume in actionariat sau chiar la un exit din afacere. Pe de alta parte, prin intermediul pietelor de capital acestia pot imprumuta bani mai ieftin fata de costurile asociate unui imprumut bancar, prin emisiunea de obligatiuni. Daca vanzarea de actiuni existente sau emiterea de actiuni noi afecteaza dreptul de proprietate sau modul in care este condusa afacerea, emiterea de obligatiuni nu are impact asupra acestor doua aspecte. De asemenea, pe langa accesul la capitalul investitorilor, companiile folosesc pietele de capital si in alte scopuri, precum marketing si cresterea reputatiei si a increderii partenerilor de afaceri.

Aparitia unor IPO-uri din sfera firmelor de stat este benefica pentru peisajul economic romanesc, avand in vedere marimea acestora, intrucat este vorba de cele mai multe ori despre firme mari din sectoare cheie, cu rezultate financiare istorice pozitive si cu perspective stabile de generare a unor profituri viitoare. Listarea este si o ocazie de adaptare la un mod de organizare si comunicare cu piata, de crestere a transparentei de raportare si a eficientei procesului de management, precum si de implementare a guvernantei corporative, atat de importante in cazul unor firme de stat. Ne putem astepta ca in urma unor IPO-uri ale unor companii mari romanesti, cum sunt Hidroelectrica si chiar CEC, sa apara un efect de antrenare a aparitiei unor IPO-uri de firme romanesti cu capital privat, ce-i drept de dimensiuni mai reduse. ”

Florin Vasilica a punctat de asemenea ca: ”Astfel de evenimente vor creste lichiditatea pietei si vor aduce mai multa stabilitate de tranzactionare, daca este sa comparam cu anul precedent, cand bursa romaneasca a suferit de o lichiditate redusa. IPO-ul unei companii mari romanesti va creste simtitor capitalizarea bursiera locala, lichiditatea din piata si apetitul investitorilor strategici. Incepand cu septembrie 2020, apare si un context favorabil listarilor, intrucat Bursa de Valori Bucuresti va avea statut de piata emergenta, intrand astfel pe radarul unor fonduri de investitii majore.

Cu toate acestea, sa nu uitam ca actiunile la bursa sunt direct influentate si de contextul geo-politic si economic international. Evolutiile recente din zona Orientului Mijlociu, care au dus la cresterea tensiunilor intre SUA si Iran, pot determina o crestere a pretului petrolului si o destabilizare generala a situatiei economice internationale. Aceste evenimente recente si evolutia lor in urmatoarele luni vor influenta pietele bursiere si implicit decizia de listare a firmelor romanesti.”

Activitatea din cele trei piete regionale globale majore

Piata IPO din EMEIA impulsionata de activitatea puternica din trimestrul al IV-lea
In EMEIA, numarul tranzactiilor (234) s-a diminuat cu 47% in 2019, dar valoarea capitalurilor atrase (54,2 miliarde de USD) a crescut cu 14%, fiind singura regiune care a inregistrat o majorare a valorii tranzactiilor in 2019. Si bursele din EMEIA au ramas pe pozitii solide, din aceasta regiune provenind trei din primele zece burse la nivel mondial din punct de vedere al valorii tranzactiilor in 2019 (Arabia Saudita, Regatul Unit si Germania) si patru din primele zece tranzactii IPO ca valoare a tranzactiilor.

Valoarea capitalurilor atrase din tranzactii IPO a crescut puternic in EMEIA in T4 2019, datorita celor patru mega-tranzactii derulate, printre care cea care a implicat compania Saudi Aramco, inregistrandu-se o majorare de 174% a valorii tranzactiilor, dar o scadere de 45% a numarului de tranzactii fata de T4 2018.

Activitatea IPO din cele doua Americi a scazut pe fondul incertitudinilor geopolitice si comerciale
Cu 213 tranzactii IPO cu o valoare a capitalului atras de 53,9 miliarde de USD, volumul si veniturile tranzactiilor de pe pietele IPO din cele doua Americi au scazut in 2019 cu 20% si, respectiv, 10%, comparativ cu valorile din 2018. S.U.A. ramane in centrul atentiei ca principala sursa de IPO-uri in 2019, generand 77% din numarul de tranzactii si 93% din valoarea capitalului atras in regiune, inregistrand si 24 de listari publice initiale ale companiilor „unicorn”.

Pietele IPO din Asia-Pacific rezista
Regiunea Asia-Pacific a continuat sa domine activitatea IPO globala, din aceasta regiune provenind sapte din primele zece burse de valori ca numar de tranzactii si cinci din primele zece burse de valori ca venituri in 2019. Cu toate acestea, in 2019, numarul tranzactiilor (668) a scazut cu 1% fata de 2018, iar valoarea tranzactiilor (89,9 miliarde de USD) a scazut cu 8%.

Pentru 2020, se preconizeaza ca problemele geopolitice actuale si scepticismul in crestere al investitorilor vor incetini activitatea IPO, in special in a doua jumatate a anului.

Perspectivele anului 2020: activitate de tranzactionare mai intensa, in special in primul semestru
In ceea ce priveste viitorul, tensiunile comerciale dintre SUA, China si UE, rezultatul Brexitului si incertitudinile legate de stabilitatea unor economii europene vor scadea la inceputul anului 2020 si vor avea un impact pozitiv asupra sentimentului general legat de activitatea IPO.

Se asteapta o crestere a activitatii IPO in toate regiunile, in special in cele doua Americi, unde se preconizeaza lansarea mai multor oferte publice initiale de catre companii „unicorn” in SUA, in prima jumatate a anului 2020. Iar acest lucru ar trebui sa duca la depasirea numarului si valorii tranzactiilor din 2019.

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.