Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 47 vizitatori și nici un membru online

Noi obligatii pentru dezvoltatori: Constructiile vor putea fi receptionate si date in folosinta, doar dupa racordarea definitiva la retelele de utilitati publice

Constructiile vor putea fi receptionate si date in folosinta, incepand cu acest an, doar dupa racordarea definitiva la retelele de utilitati publice. Noile obligatii pentru dezvoltatorii imobiliari apar odata cu publicarea in Monitorul Oficial, saptamana trecuta, a Legii 7/2020 ce modifica Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, dar si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Modificarile nu sunt singurele care vizeaza domeniul constructiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislatiei prin simplificarea formalitatilor de autorizare si incurajarea masurilor de protectie a mediului.

Unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizeaza in mod direct piata cladirilor rezidentiale. Astfel, receptia la terminarea lucrarilor de construire pentru activitatile autorizate aferente ansamblurilor de locuinte individuale si colective, dar si constructiilor de utilitate publica nu va mai putea fi efectuata in lipsa finalizarii bransamentelor la infrastructura tehnico-edilitara. Mai mult, se interzice darea in folosinta a constructiei pana la admiterea receptiei la terminarea lucrarilor si punerea in functiune a bransamentelor autorizate si definitive la retelele de utilitati publice ale infrastructurii edilitare.  

Initiatorii motiveaza demersul de reglementare prin faptul ca imobilele construite necorespunzator au pus in pericol viata oamenilor. Au fost nenumarate cazuri in care locuintele din blocurile noi construite au fost vandute catre populatie, fara ca acestea sa fie racordate in mod legal la utilitati, in special la energia electrica. Aceasta practica a avut un impact nu numai la nivel formal (impiedicarea sau amanarea incheierii de catre locatar a contractelor de utilitati), dar a pus chiar in pericol siguranta si viata locatarilor prin utilizarea de racorduri necorespunzatoare.

Noile prevederi continua procesul de simplificare

De asemenea, noile prevederi continua procesul de simplificare a procedurii de autorizare a executarii de lucrari de bransamente.

Cu doar doua luni in urma, procedura de avizare a lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati a fost simplificata prin Legea 193/2019 prin care s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati, sa poata fi utilizate avizele si acordurile emise in cadrul procesului de autorizare a lucrarilor pentru cladire. De asemenea, acolo unde nu se modifica structura de rezistenta sau aspectul arhitectural al constructiilor, a fost reglementata posibilitatea de a executa lucrari de bransamente si racorduri pe domeniul public si de bransamente aeriene fara autorizatie de construire.

Noile modificari elimina conditionarile din legislatia anterioara, permitand executarea fara autorizatie de construire a tuturor lucrarilor de bransamente si racorduri pe domeniul public, precum si a lucrarilor de bransamente aeriene, indifirent daca modifica sau nu structura de rezistenta sau aspectul arhitectural. Singurele conditionari sunt ca aceste lucrari sa fie permise de regulamentele locale de urbanism si sa se obtina acordul/autorizatia administratorului drumului acolo unde este cazul.  Facem precizarea ca aceste prevederi sunt aplicabile tuturor imobilelor, nu numai celor rezidentiale.  

O alta modificare de maxim interes este reglementarea posibilitatii de a monta sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice si panouri solare pentru incalzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, fara autorizatie de construire. Acestea vor putea fi montate pe cladiri, anexe gospodaresti si pe sol doar cu instiintarea prealabila a autoritatilor, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de autorizare in constructii.

Modificarea vine in contextul unei politici legislative de incurajare a utilizarii energiei din surse regenerabile in domeniul constructiilor si de tranzitia catre o piata a cladirilor verzi. Astfel, finalul anului 2020 va aduce noi obligatii ”verzi” pe piata imobiliara. Potrivit Legii 372/2005, 31 decembrie 2020 va fi data de la care nu vor mai fi emise autorizatii de construire pentru cladiri private noi decat daca consumul lor de energie va fi aproape egal cu zero. Mai precis, noile cladiri va trebui sa aiba un consumul de energie foarte scazut care sa fie minimum 10% acoperit cu energie din surse regenerabile, inclusiv de tipul  sistemelor fotovoltaice si panourilor solare  instalate pe cladiri sau in apropierea acestora. Legea mentioneaza, insa nu foarte clar, ca prevederile se vor aplica in masura in care investitiile se justifica din punct de vedere tehnico-economic, in baza analizei de rentabilitate pe durata de functionare a cladirii.

Articol de Georgiana Balan (foto), avocat D&B David si Baias, coordonatoarea Departamentului de Drept Imobiliar

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.