Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 32 vizitatori și nici un membru online

O noua obligatie: Informatiile privind operatiunile cu afiliati vor fi raportate in formularul 394. ANAF le va utiliza in analiza preturilor de transfer

Operatiunile taxabile din perspectiva TVA realizate intre persoane afiliate ar urma sa fie declarate in formularului 394, potrivit unui proiect de ordin publicat de ANAF. Introducerea acestei obligatii nu este in directa legatura cu scopul declaratiei 394, respectiv declararea operatiunilor de pe teritoriul national in scopuri de TVA, ci cu analiza de risc privind preturile de transfer. In expunerea de motive a proiectului se arata ca numarul tranzactiilor cu afiliati este foarte mare raportat la numarul total al tranzactiilor realizate si ca ”din analiza actiunilor de inspectie fiscala efectuate, s-a constatat faptul ca se intalnesc cazuri in care tranzactiile efectuate intre persoane afiliate sunt realizate la un pret inferior celui de piata, in detrimentul afiliatilor romani si, implicit, a bugetului general consolidat”.

In prezent, prin formularul 394, platitorii de TVA declara toate operatiunile nationale, iar forma lui actuala a suferit o serie de modificari in 2016 cand volumul informatiilor pe care contribuabilii ar fi trebuit sa le declare a fost mult extins. Din cauza nemultumirii create de povara administrativa pe care o aducea, ANAF a facut o serie de ajustari si imbunatatiri. Asadar, este vorba de un formular a carui complexitate si dificultate de completare este cunoscuta. Declararea operatiunilor realizate cu afiliati in cadrul formularului 394 va impune un nou efort de conformare, mai ales, pentru cei care au un numar ridicat de tranzactii.

Modificarile propuse vizeaza obligatia de a preciza calitatea de persoana afiliata, definita de Codul fiscal, prin bifarea casetelor corespunzatoare pentru fiecare furnizor / beneficiar al persoanei impozabile inregistrata in scopuri de TVA care depune declaratia informativa.

Identificarea relatiei de afiliere nu reprezinta un proces simplu. Persoanele afiliate pot fi atat persoane fizice, cat si persoane juridice. De exemplu, sunt considerate persoane afiliate doua sau mai multe entitati juridice daca exista detineri intre acestea, in mod direct sau indirect, de cel putin 25% din valoarea partilor sociale sau a drepturilor de vot sau daca exista un control indirect intre ele.

Informatiile despre relatiile de afiliere si tranzactiile intre aceste persoane care, de regula, constituie un grup, sunt furnizate catre ANAF prin intermediul dosarului de preturi de transfer, cu mentiunea ca obligatia le revine companiilor incadrate ca mari contribuabil, iar tranzactiile cu partile afiliate declarate sunt cele care depasesc un anumit prag de semnificatie, in functie de natura tranzactiei. Extinderea formularului 394 cu o caseta specifica pentru declararea tranzactiilor cu afiliati realizate in fiecare perioada fiscala ar viza, insa, toate tranzactiile cu persoanele afiliate si toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Mai exact, contribuabilii trebuie sa completeze persoanele afiliate atat inregistrate, cat si neinregistrate in scopuri de TVA, mentionand CUI-uri si CNP-uri unice, valoarea bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre si de la persoane afiliate,si valoarea totala a TVA aferenta , defalcata pe cote de TVA, precum si valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA.

In mod cert, orice obligatie suplimentara reprezinta un nou efort de conformare care implica noi costuri si resurse umane, logistice etc. Asa cum am mai spus, informatizarea ANAF ar simplifica procedurile de raportare pentru contribuabili si ar sprijini administratia fiscala sa realizeze analize de risc complexe si sa identifice mai usor, mai rapid zonele de neconformare sau de incalcare a legii, utilizand datele deja existente la nivelul autoritatilor.

Articol de Daniel Anghel (foto), Partener si Liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.