Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 34 vizitatori și nici un membru online

Tratamentul de TVA aferent tranzactiilor intracomunitare cu bunuri in contextul remediilor rapide aplicabile din 2020

Odata cu trecerea la un sistem definitiv de TVA, in legislatia Uniunii Europene, cat si in legislatia din Romania au fost implementate patru remedii rapide avand drept scop asigurarea aplicarii unitare a regulilor de TVA in toate statele membre ale UE precum si combaterea evaziunii fiscale.

Principalele remedii rapide implementate in 2020 vizeaza conditiile pentru aplicarea scutirii de TVA aferenta livrarilor intracomunitare de bunuri si regulile privind aplicarea scutirii de TVA pentru livrari succesive de bunuri.

Pentru scutirea de TVA aplicabila livrarilor intracomunitare de bunuri, companiile trebuie sa aiba in vedere indeplinirea celor doua cerinte legate de:
- obligatia cumparatorului de a detine un cod valid de inregistrare in scopuri de TVA emis de un stat membru, altul decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor, care trebuie comunicat furnizorului;
- obligatia furnizorului de a completa corect si de a depune declaratia 390.

In ceea ce priveste aplicarea scutirii de TVA pentru livrari succesive de bunuri, adica mai multe livrari de bunuri care fac obiectul unui singur transport intre doua state membre UE, remediul rapid urmareste sa ofere certitudine cu privire la determinarea tranzactiei careia ii va fi alocat transportul intracomunitar de bunuri. In acest scop, a fost introdusa notiunea de „operator intermediar”, definit ca acel furnizor intermediar care expediaza sau transporta bunurile, precum si regula generala potrivit careia transportul si implicit scutirea de TVA vor fi atribuite numai livrarii de bunuri efectuate catre operatorul intermediar (cu exceptia cazului in care operatorul intermediar comunica furnizorului codul sau de TVA din statul membru din care bunurile sunt expediate).

Societatile comerciale trebuie sa aiba in vedere noile reguli si sa implementeze proceduri interne care sa le asigure aplicarea corecta a tratamentului de TVA pentru operatiunile efectuate. Un tratament de TVA incorect va genera obligatii de plata suplimentare si costuri substantiale care includ valoarea penalitatilor si dobanzilor de intarziere, iar in anumite cazuri si valoarea TVA.

Trebuie sa subliniem ca livrarile succesive cu bunuri sunt operatiuni complexe care, in multe situatii, genereaza dificultati in stabilirea corecta a implicatiilor fiscale corespunzatoare.

Pentru evaluarea corecta a unei tranzactii este necesara implicarea specialistilor fiscali si a celor din departamentele de achizitie sau livrari inca de la faza de negociere a operatiunilor respective. O standardizare a procesului de achizitie sau livrare de bunuri trebuie sa includa in mod obligatoriu tratamentul de TVA si, unde este cazul, cel de accize si vamal. In plus, documentarea corespunzatoare a operatiunilor reprezinta un punct important in sustinerea tratamentului de TVA al unei operatiuni.

***
Pentru a veni in intampinarea mediului de afaceri, EY Romania sustine o serie de webinarii avand ca scop prezentarea unor aspecte din domeniul taxelor indirecte menite sa prezinte solutii optime pentru desfasurarea anumitor operatiuni si sa sublinieze riscurile cu care se pot confrunta companiile pe parcursul activitatilor desfasurate.

Panelul webinarului Tratamentul de TVA aferent tranzactiilor intracomunitare cu bunuri in contextul remediilor rapide aplicabile din 2020 a fost alcatuit din experti din Departamentul de impozite indirecte al EY Romania: Ioana Iorgulescu (foto) – Partener Asociat, Cristina Galin – Manager Senior, Catalina Cambei – Manager, Georgiana Pustin - Senior si Andreea Mitroi – Senior.

Mai multe detalii despre webinariile EY: https://www.ey.com/ro_ro/webcasts

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.