Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 69 vizitatori și nici un membru online

Un salariu minim decent – o noua politica a Uniunii Europene

Salariile minime in statele membre ale Uniunii Europene (UE) au variat de la 312 EUR la 2,142 EUR in luna ianuarie 2020, conform datelor Eurostat. In Romania, salariul minim este de 2.230 lei, adica, aproximativ, 460 EUR, care ne pozitioneaza mult sub media europeana.  

Inca de la inceputul anului, UE a cochetat cu ideea de a introduce un salariu minim la nivelul statelor membre si, in acest sens, a fost lansata o consultare cu partile interesate, menita sa vina cu o propunere concreta pana in toamna acestui an.

Nicolas Schmit, Comisarul UE pentru locuri de munca si drepturi sociale a declarat la inceputul anului ca oamenii „trebuie sa fie platiti pentru munca lor pentru a duce o viata decenta” – el fiind si promotorul acestei initiative.

In general, orice perioada de criza produce inegalitati in randul oamenilor. In contextul generat de Covid-19, impactul masurilor luate de state, cum ar fi distantarea sociala, somajul tehnic, inchiderea unor activitati a avut ca urmari un declin al economiilor, iar aceste elemente produc inegalitati in randul oamenilor.

Comisia Europeana (CE) nu a renuntat la ideea salariilor minime, prin care sa se asigure ca lucratorii din UE isi castiga un trai decent. Mai mult, CE este de parere ca un venit minim este crucial pentru relansarea economiilor statelor membre in urma acestei pandemii.

In acest context, pe 3 iunie s-a lansat o noua runda de consultari cu partenerii sociali in ceea ce priveste salariul minim la nivelul UE. Acum, Comisia are in vedere atat instrumente obligatorii (directive), cat si non-obligatorii (recomandari ale Consiliului European) pentru o initiativa a salariului minim in statele membre ale UE, iar punerea in aplicare ar fi la latitudinea guvernelor. Aceasta abordare este efectul diferentelor din cadrele nationale. Spre exemplu, in statele membre nordice, salariul minim este rezultatul negocierii colective, in timp ce in alte state, precum Romania, standardul minim este stabilit de guvern.

Obiectivul acestei initiative nu este de a impune un salariu minim sau de a armoniza abordarea diferitelor state membre, ci de a asigura un cadru pentru o remuneratie echitabila, obiectivul fundamental fiind acela ca toti cetatenii UE sa poata beneficia de protectie prin salariul minim. Un salariu minim adecvat ar trebui sa-i ajute pe cei cu salarii mici sa urce scara de venituri. Un studiu al Eurofound sustine ca introducerea unui nivel al salariului minim de 60% din salariul mediu national ar creste considerabil castigul persoanelor cu venituri mici care lucreaza in majoritatea statelor membre ale UE.

In conformitate cu Tratatul Fundamental al UE, inainte de a prezenta propuneri in domeniul politicii sociale, CE trebuie sa consulte partile interesate cu privire la posibila directie a actiunii Uniunii. Prin urmare, consultarea publica initiata are acum scopul de a colecta opinii, iar ulterior sa se creeze cadrul legislativ.  

In concluzie, desi introducerea unui salariu minim la nivelul statelor membre ale UE parea acum mai putin de un an un subiect utopic, ca urmare a contextului creat de COVID-19, care a afectat in special sectoarele cu o pondere mai mare a lucratorilor cu salarii mici, precum retail si turism, aceasta idee a prins si mai multa viteza si se vad initiativele CE in acest sens. Pe langa beneficiul de a reduce inegalitatile intre cetateni, cresterea salariului minim largeste baza de impozitare, stimuleaza consumul intern si cererea, lucruri ce ajuta la relansarea economiei. Astfel, consider ca rolul salariilor minime pentru protejarea lucratorilor cu salarii mici devine din ce in ce mai important si ca acestea pot ajuta la sustinerea cererii interne in timpul redresarii economice, protejand in acelasi timp locurile de munca ale cetatenilor.

Autor: Mihaela Mitroi (foto), Partener, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania, lider al activitatii de consultanta fiscala si juridica in clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrala si de Sud-Est si Asia Centrala (CESA)

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.