Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 87 vizitatori și nici un membru online

Criza COVID si auditul financiar

Din cauza scalei pandemiei globale creata de virusul SARS COVID-19, modalitatea de realizare a auditului s-a schimbat. Anumite provocari au fost si vor fi intampinate de auditori. In sensul adresarii acestor provocari, Comisia Europeana pentru Supravegherea Asociatiilor Auditorilor subliniaza cele mai importante zone care sunt relevante pentru asigurarea calitatii serviciilor de audit, dupa cum urmeaza:

Colectarea informatiilor suficiente si relevante de audit – Este responsabilitatea auditorilor sa obtina astfel de informatii inaintea emiterii raportului final de audit. Restrictiile de circulatie si prezenta redusa a personalului pot afecta obtinerea unor astfel de informatii necesare in elaborarea raportului de audit. In cazul echipelor de audit, atat liderul de echipa cat si ceilalti experti vor trebui sa-si adapteze abordarea la contextul actual.

Auditorii vor trebui sa exploreze mijloace alternative de colectare a informatiilor care sa valorifice tehnologia cat mai mult cu putinta. Folosita relevant, tehnologia poate reduce timpul si mentine calitatea auditului. Postarea in cloud/platforme securizate de catre beneficiar a informatiilor solicitate, cat si verificarea trasabilitatii informatiilor furnizate pot sustine realizarea ”la distanta” a testelor de audit.

Continuarea activitatii – Principiul continuitatii activitatii presupune ca situatiile financiare sunt intocmite pe baza estimarii ca entitatea auditata isi va continua activitatea in viitorul previzibil, cel putin 12 luni de la data bilantului, cu exceptia cazului in care conducerea intentioneaza fie sa lichideze entitatea, fie sa inceteze tranzactionarea sau nu are o alta alternativa realista. Evaluarea daca principiul continuarii activitatii este adecvat se realizeaza de catre conducere prin analiza situatiei fluxurilor de numerar viitoare pentru perioada de 12 luni de la data bilantului, pe baza unor estimari rezonabile, care sa tina cont de contextul economic modificat de efectele pandemiei.

Auditorul trebuie sa acorde o atentie sporita capacitatii entitatii care este subiect al auditului de a-si continua activitatea. In conditiile actuale incertitudinea cu privire la evolutia economica la nivel mondial, precum si cea a pietei celor mai multe societati comerciale sunt o provocare pentru procesul de evaluare a continuitatii activitatii realizat de auditori. De aceea, auditorii trebuie sa evalueze cu scepticism ipotezele utilizate de management in evaluarea continuitatii activitatii si sa discute concluzia cu conducerea si persoanele insarcinate cu guvernanta.

Evenimente ulterioare – Deoarece in majoritatea cazurilor criza a aparut dupa sfarsitul anului financiar, auditorii vor trebui sa evalueze informatiile furnizate de entitatea subiect a misiunii de audit cu privire la impactul pandemiei asupra situatiei financiare si performantei economice viitoare. Corelarea acestora cu cadrul de raportare financiara ar putea sa insemne includerea unui paragraf in raportul de audit cu sublinierea unor concluzii specifice sau chiar modificarea acestuia.

Raportarea si comunicarea – Este recomandat un plus de atentie in prezentarea in notele explicative la situatiile financiare a principalelor riscuri si incertitudinii cu care se confrunta entitatea auditata. Evaluarea probabilistica si corelarea unor scenarii viitoare cu nivelul de cunostinte obtinute in cursul auditului sunt importante in acest sens. Continua sa fie importanta comunicarea cu managementul societatii pentru a intelege si a verifica prezentarea adecvata a efectelor crizei provocate de COVID-19.

Printr-un dialog sustinut si impartasirea celor mai bune practici, companiile de audit si autoritatile in domeniul auditului din Romania, precum si alte asociatii profesionale pot contribui cu solutii la depasirea acestei situatii de criza cu succes. Obiectivul principal ramane realizarea misiunilor de audit la standarde ridicate de calitate, dar cu folosirea tehnologiei pentru minimizarea deplasarilor, plus asigurarea pastrarii unor masuri de siguranta de sanatate sporite.

In concluzie

Traim in timpuri fara precedent la scala globala. Raportarile realizate in timp util si in mod relevant despre efectul potential asupra pozitiei financiare, performantei si viabilitatii entitatii auditate, precum si masurile luate pentru gestionarea riscurilor sunt importante pentru mentinerea increderii in mediul de afaceri. Raportarea financiara va juca un rol important in comunicarea dintre companii si partile lor interesate in aceasta perioada agitata. Atat persoanele responsabile cu guvernanta corporativa, cat si auditorii financiari, trebuie sa dea importanta analizei expunerii la riscul de continuitate a activitatii si a implicatiilor asupra situatiilor financiare anuale.

Autor: Alina Fanita (foto), CEO & Partener PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.