Criza COVID si auditul financiar
Din cauza scalei pandemiei globale creata de virusul SARS COVID-19, modalitatea de realizare a auditului s-a schimbat. Anumite provocari au fost si vor fi intampinate de auditori. In sensul adresarii acestor provocari, Comisia Europeana pentru Supravegherea Asociatiilor Auditorilor subliniaza cele mai importante zone care sunt relevante pentru asigurarea calitatii serviciilor de audit, dupa cum urmeaza:
Colectarea informatiilor suficiente si relevante de audit – Este responsabilitatea auditorilor sa obtina astfel de informatii inaintea emiterii raportului final de audit. Restrictiile de circulatie si prezenta redusa a personalului pot afecta obtinerea unor astfel de informatii necesare in elaborarea raportului de audit. In cazul echipelor de audit, atat liderul de echipa cat si ceilalti experti vor trebui sa-si adapteze abordarea la contextul actual.
Auditorii vor trebui sa exploreze mijloace alternative de colectare a informatiilor care sa valorifice tehnologia cat mai mult cu putinta. Folosita relevant, tehnologia poate reduce timpul si mentine calitatea auditului. Postarea in cloud/platforme securizate de catre beneficiar a informatiilor solicitate, cat si verificarea trasabilitatii informatiilor furnizate pot sustine realizarea ”la distanta” a testelor de audit.
Continuarea activitatii – Principiul continuitatii activitatii presupune ca situatiile financiare sunt intocmite pe baza estimarii ca entitatea auditata isi va continua activitatea in viitorul previzibil, cel putin 12 luni de la data bilantului, cu exceptia cazului in care conducerea intentioneaza fie sa lichideze entitatea, fie sa inceteze tranzactionarea sau nu are o alta alternativa realista. Evaluarea daca principiul continuarii activitatii este adecvat se realizeaza de catre conducere prin analiza situatiei fluxurilor de numerar viitoare pentru perioada de 12 luni de la data bilantului, pe baza unor estimari rezonabile, care sa tina cont de contextul economic modificat de efectele pandemiei.
Auditorul trebuie sa acorde o atentie sporita capacitatii entitatii care este subiect al auditului de a-si continua activitatea. In conditiile actuale incertitudinea cu privire la evolutia economica la nivel mondial, precum si cea a pietei celor mai multe societati comerciale sunt o provocare pentru procesul de evaluare a continuitatii activitatii realizat de auditori. De aceea, auditorii trebuie sa evalueze cu scepticism ipotezele utilizate de management in evaluarea continuitatii activitatii si sa discute concluzia cu conducerea si persoanele insarcinate cu guvernanta.
Evenimente ulterioare – Deoarece in majoritatea cazurilor criza a aparut dupa sfarsitul anului financiar, auditorii vor trebui sa evalueze informatiile furnizate de entitatea subiect a misiunii de audit cu privire la impactul pandemiei asupra situatiei financiare si performantei economice viitoare. Corelarea acestora cu cadrul de raportare financiara ar putea sa insemne includerea unui paragraf in raportul de audit cu sublinierea unor concluzii specifice sau chiar modificarea acestuia.
Raportarea si comunicarea – Este recomandat un plus de atentie in prezentarea in notele explicative la situatiile financiare a principalelor riscuri si incertitudinii cu care se confrunta entitatea auditata. Evaluarea probabilistica si corelarea unor scenarii viitoare cu nivelul de cunostinte obtinute in cursul auditului sunt importante in acest sens. Continua sa fie importanta comunicarea cu managementul societatii pentru a intelege si a verifica prezentarea adecvata a efectelor crizei provocate de COVID-19.
Printr-un dialog sustinut si impartasirea celor mai bune practici, companiile de audit si autoritatile in domeniul auditului din Romania, precum si alte asociatii profesionale pot contribui cu solutii la depasirea acestei situatii de criza cu succes. Obiectivul principal ramane realizarea misiunilor de audit la standarde ridicate de calitate, dar cu folosirea tehnologiei pentru minimizarea deplasarilor, plus asigurarea pastrarii unor masuri de siguranta de sanatate sporite.
In concluzie
Traim in timpuri fara precedent la scala globala. Raportarile realizate in timp util si in mod relevant despre efectul potential asupra pozitiei financiare, performantei si viabilitatii entitatii auditate, precum si masurile luate pentru gestionarea riscurilor sunt importante pentru mentinerea increderii in mediul de afaceri. Raportarea financiara va juca un rol important in comunicarea dintre companii si partile lor interesate in aceasta perioada agitata. Atat persoanele responsabile cu guvernanta corporativa, cat si auditorii financiari, trebuie sa dea importanta analizei expunerii la riscul de continuitate a activitatii si a implicatiilor asupra situatiilor financiare anuale.
Autor: Alina Fanita (foto), CEO & Partener PKF Finconta