Transformarea digitala a serviciilor de audit
Sub impactul tehnologiei, industriile din lumea intreaga se transforma mai repede decat oricand. Ceea ce parea rupt din filmele Sci-Fi la inceputul anilor 2000 devine realitate in prezent. Dincolo de avantajele evidente pe care exploatarea datelor le ofera, sunt exprimate tot mai multe reticente in ce priveste felul in care acestea sunt analizate, utilizate si stocate.
Avantajele digitalizarii
Functia de audit trece printr-un proces de transformare revolutionar. Accesul la informatie, fluidizarea proceselor, informatia si analiza de calitate consolideaza increderea pietelor de capital in valoarea opiniei de audit. Automatizarea faciliteaza eliminarea activitatilor manuale lasand timp auditorilor sa se ocupe de chestiunile care conteaza cel mai mult.
Dispunand de o cantitate uriasa de date si de cele mai performante instrumente de analiza si vizualizare, auditorii pot sa identifice si sa raspunda riscurilor potentiale, pot vedea tendinte si tipare care nu ar fi vizibile printr-o abordare statistica de esantionare.
Securitatea informatiilor si sistemelor
Cu toate acestea exista inca aspecte care este trebuie sa fie rezolvate pentru implementarea automatizarii in functia de audit. Cel mai ilustrativ exemplu se refera la increderea in securitatea si integritatea datelor. Atunci cand furnizeaza infiormatie auditorilor, companiile vor sa se asigure ca informatia e pe maine bune si ca e utilizata in conditii de securitate maxima. De aceea echipa de audit si compania care furnizeaza aceste servicii trebuie sa foloseasca sisteme de securitate avansata pentru a le proteja impotriva atacurilor cibernetice.
Este, asadar, foarte important pentru auditori dar si pentru clientii acestora sa investeasca in tehnologie ca sa consolideze increderea reciproca in calitatea informatiei obtinute, dar si in securitatea acesteia.
Rolul auditorului ramane essential
Cu toata tehnologizarea functiei de audit la care asistam si care s-a intensificat in ultimii ani, aceasta profesie nu va fi dominata de masinile inteligente. Va fi in continuare nevoie de gandirea critica, evaluarea, experienta si cunoasterea industriei clientului. Numai asa se va produce o intelegere aprofundata a proceselor de audit ce va facilita buna integrare a tehnologiei in zonele cu cel mai mare impact.
Automatizarea nu inlocuieste auditorul, ci ii creste eficienta si calitatea muncii aducand valoare pentru toti factorii implicati. Este important sa mentinem un bun echilibru intre principiile profesiei si impactul tehnologiei. Atunci cand competenta si experienta auditorilor sunt completate de eficienta tehnologiei, opinia de audit este si mai relevanta prin valoarea pe care o aduce pentru compania client.
In concluzie
Automatizarea proceselor, analiza datelor, inteligenta artificiala, tehnologia blockchain vor continua sa joace un rol important in transformarea modului de derulare procesului de audit. Tehnologia nu este nici pe departe solutia perfecta pentru rezolvarea provocarilor actuale din aceasta profesie, insa este rampa de lansare a oportunitatilor sale viitoare.
Ca toate povestile transformationale, digitalizarea misiunilor de audit pune tehnologia in rol de catalizator care sa conduca la actualizarea proceselor care imbunatatesc calitatea si cresc eficienta. Este, de asemenea, un element importat care va ajuta sa se schimbe accentul procesul de audit de la o abordare retrospectiva la una care este prospectiva, care sa ofere perspective mult mai profunde de business clientilor.
Autor: Alina Fanita (foto), Partener, PKF Finconta