Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 147 vizitatori și nici un membru online

Cum restabilim increderea in timp de criza

PKF Florentina Susnea articol 19Acesta criza a adus multe premiere in mai toate domeniile de activitate. Companii de productie s-au reinventat in producatori de masti si dezinfectanti, magazinele online si-au crescut exploziv vanzarile pentru aceste produse care nu prezentau inainte mare interes, industria HORECA a fost nevoita sa pivoteze spre livrarea la domiciliu, turismul s-a oprit, etc. Ca un efect pozitiv, companii din multe industrii s-au reinventat si si-au accelerat programele de digitalizare si de prezenta in mediul online.

Domeniul managementului financiar nu a ramas nici el neatins. Nevoia de informatie de calitate recupereaza increderea in timpul unor perioade de criza caracterizate de incertitudini.

Raportarea financiara este furnizor de incredere. Provocarilor cunoscute din acest domeniu li s-au adaugat altele noi. Selectez aici trei dintre acestea pentru a le aborda mai detaliat.

1. Riscul lipsei de lichiditate
Este intuitiv pentru oricine ca in timp de criza daca nu ai bani pe care sa-i poti accesa pentru a finanta operatiunile iti inchizi activitatea. Companiile care au o rezerva de bani prin care sa isi asigure derularea activitatii curente in urmatoarele 6-12 luni au o sansa mai buna la revenirea din criza. Dincolo de acest element, cred ca puterea de adaptare a echipei la efectele crizei economice generate de COVID-19 si modalitatea prin care si-a facut simtita prezenta in viata economica a clientilor in aceasta perioada sporesc sau nu sansele de mentinere sau revenire economica ale companiei.

Pe de alta parte, probabilitatea ca anumite incertitudini materiale sa puna in pericol desfasurarea activitatii economice ale unei companii este foarte mare in aceasta perioada si atunci elaborarea documentelor financiare se face plecand de la ipoteza riscului de lichiditate. Daca o companie isi elaboreaza documentele financiare in baza acestei ipoteze ar trebui sa fie transparenta in legatura cu pozitia financiara reala.

2. Evaluarea deprecierii
In raportarile lor periodice, companiile includ si deprecierea activelor non-financiare. In cazul multor companii, suspendarea activitatii prin oprirea utilajelor, importurilor sau exporturilor, transportului pot reprezenta indicatori de depreciere. Atunci cand evalueaza deprecierea unui activ companiile trebuie sa determine cantitatea recuperabila in bani a activului respectiv, beneficiile si numerarul pe care il va genera in viitor si anumite asteptari de variatie in fluxul de numerar.

Prognoza cu privire la evolutia fluxului de numerar se coreleaza cu estimarile managementului in legatura cu conditiile economice ce acopera perioda de viata estimata a activului. In conditiile actuale este o provocare mare sa faci prognoza bugetului relevanta pentru fluxul de numerar pentru ca nu stii daca aceasta prognoza va fi validata de perfomanta.

3. Modificarea contractelor
Urmare a operatiunilor perturbate, a costurilor operationale mai mari sau a veniturilor pierdute, asa cum am punctat deja, provocarile asupra fluxului de numerar devin tot mai mari. Ca sa obtina finantare suplimentara, companiile pot recurge la modificarea conditiilor de plata din contractele comerciale, la factoring, la finantare bancara sau la finantare inter-company.

In cazurile care modifica clauzele contractelor comerciale, companiile vor trebui sa ia in considerare daca orice modificare a conditiilor contractuale existente reprezinta o modificare substantiala sau, eventual, o incetare a contractului.

Pe de alta parte, exista consecinte si pentru creditori. Spre exemplu, bancilor si companiilor de asigurari li se cere sa ajute debitorii oferind scutire de la anumite obligatii. Acestea vor fi considerare modificari ale contractului si vor face necesara re-evaluarea portofoliului de credite si a pierderilor preconizate. In mod similar, companiile imobiliare vor trebui sa ia in considerare consecintele, daca vor acorda scutire locatarilor la plata chiriilor.

In concluzie

Oricat de neplacuta ar fi aceasta perioada, pregatirea raportarii financiare se face in continuare, chiar daca in unele sectoare activitatea s-a redus. Transparenta este necesara. Mentinerea si recuperarea increderii este vitala. Descoperirea la timp a efectului potential negativ asupra pozitiei financiare a companiei si activarea masurilor pentru prevenirea riscurilor sunt foarte importante pentru recastigarea increderii tuturor partilor interesate in companie.

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner, PKF Finconta

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.