Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 201 vizitatori și nici un membru online

Comisia Europeana prelungeste valabilitatea ajutoarelor de stat

O veste buna pentru cei care vor sa investeasca in Romania. Asteptam ca autoritatile romane sa adopte aceasta prelungire pana in 2023.

Modernizarea ajutoarelor de stat in cadrul Uniunii Europene (UE) reprezinta un subiect mai vechi, iar ideea a aparut inca din 2012, cand Comisia Europeana (CE) a prezentat o reforma in acest sens. Evident, de-a lungul timpului, am avut de-a face cu o serie de propuneri pe aceasta tema, iar la inceputul anului trecut, mai exact in ianuarie 2019, a fost propusa prelungirea unor serii de norme valabile pana la sfarsitul anului 2020 si a fost lansata o evaluare a acestora sub forma unei „verificari a adecvarii”.

Comisia Europeana a adoptat recent un nou regulament  de modificare a Regulamentului de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna (GBER) si a Regulamentului privind ajutoarele de minimis si o Comunicare de modificare a altor sapte seturi de orientari privind ajutoarele de stat.

Ce presupune acest lucru?

Practic, avem de-a face cu o prelungire a valabilitatii anumitor norme privind ajutoarele de stat, care altfel ar expira la sfarsitul anului 2020, astfel:

A. Prelungirea cu un an (pana in 2021) a:
• Orientarilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020;
• Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru promovarea investitiilor de finantare de risc;
• Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie pentru perioada 2014-2020;
• Comunicarii Comisiei – Criterii pentru analiza compatibilitatii cu piata interna a ajutorului de stat destinat sa promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun;
• Comunicarii Comisiei catre statele membre privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene in cazul asigurarii creditelor la export pe termen scurt.

B. Prelungirea cu trei ani (pana in 2023) a:
• Regulamentului de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna (GBER);
• Regulamentului privind ajutoarele de minimis;
• Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate.

Decizia de prelungire a acestor norme a luat in considerare efectele crizei actuale generate de COVID-19 si consultarile avute cu statele membre ale UE.

De ce e important pentru Romania?

Schemele de ajutor de stat adoptate de Romania, precum HG 807/2014, care are ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, si HG 332/2014, care vizeaza sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, au la baza Regulamentul (UE) de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna (GBER).

Prin prelungirea acestor norme, companiile vor putea sa acceseze ca metoda de finantare schemele de ajutor de stat mentionate anterior pana la sfarsitul anului 2023 (in prezent, acestea sunt valabile pana la sfarsitul anului 2020).

Reamintesc faptul ca finantarile in baza HG 807/2014 se acorda pentru investitii de minim 1 milion de euro, in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de demararea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente. Aceasta schema de ajutor de stat nu este conditionata de realizarea unor noi locuri de munca, iar costurile eligibile, in active corporale si necorporale, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, precum:
• sa fie exploatate exclusiv de beneficiarul ajutorului de stat pentru a atinge obiectivele investitiei pentru care s-a solicitat finantarea;
• sa fie incluse in activele beneficiarului de ajutor de stat si sa ramana alocate investitiei pentru o perioada de minim 5 ani de la sfarsitul investitiei;
• sa fie achizitionate in conditii de piata;
• sa fie noi.

Finantarile in baza HG 332/2014 acopera costurile cu locurile de munca (in limita salariului mediu brut pe economie) aferente investitiei calculate pe o perioada de 2 ani.

Desi aceasta schema nu a mai fost deschisa din 2017, intelegem ca la nivelul Ministrului de Finante are loc revizuirea acesteia si este posibil sa avem schimbari in ceea ce priveste numarul minim de locuri de munca si procesul de depunere a cererilor.

Intensitatea ambelor ajutoare de stat poate ajunge pana la 50% din totalul investitiei, in functie de regiunea unde va avea loc investitia, iar nivelul maxim al ajutorului ajunge pana la 37,5 milioane de euro.

Care sunt pasii urmatori?

Prin modificarile propuse acum, CE invita statele membre sa trimita notificari pana la 1 septembrie 2020 cu privire la intentia acestora de a prelungi valabilitatea hartilor lor referitoare la ajutoarele de stat. Astfel, statele membre pot decide sa prelungeasca schemele existente. Intelegem ca la evenimentul de lansare a noului program economic, Guvernul a anuntat deja ca va prelungi schemele de ajutor de stat.

Autor: Mihaela Mitroi (foto), Partener, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania, lider al activitatii de consultanta fiscala si juridica in clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrala si de Sud-Est si Asia Centrala (CESA)

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.