Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 37 vizitatori și nici un membru online

Frauda „Mesaj de la sef” in perioada pandemiei

Anual, sute de mii de companii devin victime ale unei fraude cu un mod de operare indraznet, frauda pentru care specialistii au oferit nume diferite, precum Mesaj de la sef, CEO Fraud, Business Email Compromise, Email Account Compromise sau Invoice Fraud. Indiferent de denumire, potrivit statisticii, se estimeaza ca in fiecare luna pierderile sunt de peste 300 milioane de USD.

Aparitia pandemiei COVID-19 si limitarile aduse au generat un context favorabil pentru autorii unor astfel de fraude, motiv pentru care, in aceasta perioada, numarul acestora a cunoscut o explozie fara precedent. Astfel, cu titlu de exemplu:

- prin spoofing, atacatorul pretinde ca e CEO-ul companiei, impersonand adresa de e-mail folosita de acesta, si anunta ca tocmai a fost infectat cu COVID-19. Drept urmare, sustine ca are nevoie de ajutorul angajatului „victima” pentru finalizarea unei tranzactii sensibile, urgente si confidentiale;
- atacatorul, care pretinde ca este liderul companiei, solicita departamentului financiar efectuarea unei plati urgente pentru achizitionarea de medicamente, teste sau echipament de protectie, cu „maxima urgenta”;
- atacatorul, folosind o adresa de email care pare sa apartina unui CEO sau altei persoane cu autoritate din cadrul companiei, transmite un mesaj „Stay safe!” (specific acestei perioade), urmat de solicitarea disponibilitatii angajatului “victima” de a-i oferi sprijin pentru finalizarea unor tranzactii;
- atacatorul, care pretinde ca e angajat al companiei, anunta departamentul HR sau financiar despre schimbarea contului pentru plata drepturilor sale, avand in vedere limitarile de deplasare impuse de pandemie;
- atacatorul, care pretinde ca e CEO sau alta persoana cu autoritate in companie, solicita finalizarea urgenta si confidentiala a unei tranzactii (investitie, depozit, achizitie, fuziune, etc) care a fost intarziata de pandemie.

Pe scurt, faptuitorul pretinde, in mod credibil si prin diverse metode, a fi CEO sau o alta persoana cu autoritate din cadrul companiei, pentru a determina efectuarea unei plati autorizate catre un cont aflat sub controlul sau.

In Romania, in fiecare saptamana, departamentele antifrauda si de conformitate din cadrul bancilor sunt confruntate cu solicitari ale autoritatilor de aplicare a legii sau ale clientilor legate de tranzactii efectuate ca urmare a acestui tip de frauda, in conditiile in care nu este neobisnuit ca o singura asemenea tranzactie sa aiba o valoare de mai multe sute de mii de euro. De exemplu, in 2013 reprezentanta din Romania a unei companii multinationale din domeniul telecomunicatiilor a fost prejudiciata cu 1,8 milioane EUR. In 2016, o alta companie care activeaza si in Romania a efectuat plati in valoare de 40 milioane EUR prin una dintre modalitatile de comitere a acestei fraude.

Acest tip de frauda speculeaza cea mai vulnerabila veriga din lantul de aparare impotriva fraudei: omul. Prin verificari si testari specializate si preferabil independente ale cadrului intern de prevenire si identificare a fraudei, prin pregatire periodica si de substanta a personalului companiei, se poate preveni cu succes aparitia unui astfel de caz care ar putea sa ameninte insasi sustenabilitatea afacerii.

Ce trebuie facut daca tocmai am aflat ca am fost victima unei astfel de fraude?
In primul rand, se va incerca cat mai repede oprirea platii respective. Se va contacta urgent banca prin care s-a ordonat transferul si i se va solicita sprijin pentru oprirea platii in banca corespondenta. Este de avut in vedere faptul ca o intarziere de cateva ore poate face acest demers inutil. Atacatorii vor redirectiona sumele incasate catre o alta jurisdictie, de indata ce banii au intrat in contul aflat in controlul lor.

In al doilea rand, se va urmari limitarea pagubei. Mai precis, se va stabili daca sunt programate alte plati catre contul indicat de atacator si daca au fost schimbate recent si alte conturi ale furnizorilor sau angajatilor, catre care ar urma sa se efectueze plata.

In continuare, se impune o investigare exhaustiva a conditiilor care au determinat efectuarea platii. Investigatia trebuie facuta in cea mai profesionista maniera pentru a culege toate datele si a stabili cu precizie situatia de fapt si persoanele implicate, dar si pentru a nu contamina probele pentru actiunile legale ulterioare (fie penale, civile sau administrative). O atentie marita trebuie acordata mediului electronic care trebuie conservat fara a fi alterat (forensic data acquisition), dar si modului de sustinere a interviurilor cu personalul implicat (se va avea in vedere si scenariul in care, la comiterea fraudei, s-a oferit sprijin din interior).

Investigatia va urmari stabilirea gravitatii atacului si identificarea tuturor datelor sensibile care au fost puse la dispozitia atacatorilor.

Dupa ce au fost colectate toate probele din mediul digital, se va proceda la restaurarea si remedierea sistemelor afectate, schimbarea parolelor, imbunatatirea politicii de acces, adaugarea de noi controale, etc.

Angajatii companiei si, indeosebi, cei din pozitii cheie, (contabilitate, financiar, resurse umane, etc) vor fi instruiti cu privire la modul in care s-a savarsit frauda pentru a se preveni aparitia unui atac similar (care va fi mai facil pentru atacator, avand in vedere ca deja a avut acces la multe date confidentiale).

Impreuna cu specialistii, se va analiza existenta unei eventuale raportari a incidentului: in cazul in care au fost expuse date personale, obligatia de raportare catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sau, in cazul unui atac informatic la un operator de servicii esentiale conform Directivei NIS, transpusa prin legea 362/2018, obligatia de raportare catre CERT-RO.

Totodata, se va analiza si gestiona relatia cu partenerii de afaceri afectati de incident (de exemplu furnizori ale caror date au fost transmise atacatorilor), pentru ca, la randul lor, acestia pot deveni victime pe baza informatiilor sensibile transmise.

Nu in ultimul rand, desi de cele mai multe ori exista o retinere in acest sens, se recomanda formularea unei plangeri penale. Chiar daca probabilitatea de recuperare a sumelor transferate nu este foarte mare, un astfel de demers legal va avea un efect de descurajare pe termen lung a autorilor unei astfel de fraude.

Principalele modalitati prin care un infractor poate determina o companie sa efectueze o plata neautorizata catre un cont pe care il controleaza
Cea mai ingenioasa si aparent cea mai simpla metoda este social engineering – ingineria sociala: atacatorul culege date despre companie si despre reprezentantii sai, dupa care interactioneaza telefonic sau prin email cu angajati din pozitii cheie (contabilitate, financiar, HR) pentru a obtine date sensibile (de exemplu, lista furnizorilor cu facturi de valoare mare ce urmeaza a fi scadente in perioada urmatoare) sau pentru a determina efectuarea unei plati pentru o achizitie urgenta.

O alta metoda, mai tehnica, presupune trimiterea unor email-uri care urmaresc obtinerea accesului la sistemul informatic al companiei (phishing, spear phishing, executive whaling) in vederea schimbarii coordonatelor de plata ale principalilor furnizori sau pentru executarea unor noi plati.

Aceste modalitati de comitere au trei elemente comune:

- atacatorul pretinde a fi altcineva, in cadrul companiei (CEO, CFO) sau din afara acesteia (avocat, auditor, furnizor);
- se invoca urgenta si confidentialitate, respectiv plata trebuie efectuata in cel mai scurt timp in contul indicat, fara a fi informate alte persoane din companie;
- se solicita o plata catre un cont anume sau schimbarea contului pentru o plata ce urmeaza sa fie facuta catre un furnizor existent.

Autor: Claudiu Chirita (foto), Senior Manager, Forensic, EY Romania

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.