Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 129 vizitatori și nici un membru online

Evolutia Romaniei in directia debirocratizarii si a simplificarii relatiei cetateanului cu statul

Promovarea principiului ”doar o singura data”, care implica extinderea situatiilor in care administratiile publice refolosesc informatiile despre cetateni sau companii, pe care le detin deja, fara a le solicita din nou, este una dintre orientarile cheie la nivel european din domeniul e-guvernarii, la care Romania trebuie sa se alinieze.

Acest principiu presupune ca persoanele fizice si juridice sa furnizeze date (informatii si documente) administratiei publice o singura data, fara obligatia de a le mai prezenta unei alte institutii publice daca le-a furnizat anterior. In acelasi timp, organele administratiei publice trebuie sa asigure partajarea si reutilizarea datelor, chiar si la nivel transfrontalier, cu respectarea reglementarilor privind protectia datelor cu caracter personal.

Alaturi de simplificarea interactiunii cu autoritatile si a autoritatilor intre ele, aplicarea principiului are si un important impact macroeconomic asupra mediului de afaceri.

Din analiza noastra derulata in cadrul proiectului “Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare (EGOV)”, aplicarea acestui principiu la nivelul Romaniei ar putea genera economii de aproximativ 180 milioane EUR pe an, respectiv economii de aproximativ 1,8 miliarde EUR intr-un orizont de timp de 10 ani. Tinand cont ca beneficiile aplicarii principiului ”doar o singura data” se pot reflecta mai ales la nivelul companiilor care ar accesa serviciile publice intr-o forma simplificata, estimam ca aproximativ 50% din aceste sume ar putea reprezenta economii pentru companii, respectiv 90 milioane EUR/an sau 900 milioane EUR intr-o perioada de 10 ani.

In Romania, aplicarea principiului „o singura data” nu se face inca la nivelul intregii administratii publice. Din punct de vedere legislativ, schimbul de date si documente intre unele institutii publice este reglementat in mod expres doar pentru anumite situatii specifice.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de exemplu, are obligatia de a transmite Casei Nationale de Pensii Publice informatiile necesare stabilirii, in sistemul public de pensii, a stagiului de cotizare realizat si a punctajului lunar, in vederea acordarii prestatiilor de asigurari sociale. Informatiile necesare, precum si procedura de transmitere a acestora, se stabilesc prin protocol incheiat intre cele doua institutii.

Un alt exemplu pozitiv este cel oferit de dispozitiile Codului de procedura fiscala, potrivit carora ori de cate ori o institutie sau autoritate publica trebuie sa solutioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru solutionarea cererii este necesara, potrivit legii, prezentarea unui certificat de atestare fiscala sau a unui alt document cu privire la situatia fiscala a persoanei in cauza, institutia sau autoritatea publica are obligatia sa solicite documentul respectiv de la organul fiscal competent. Acesta din urma va fi transmis in forma electronica, in baza unui protocol incheiat intre institutia/autoritatea publica si organul fiscal emitent al acestuia.

In cadrul proiectului mentionat mai sus, au fost analizate serviciile publice aferente a 36 de evenimente din viata cetatenilor. Din pacate, in cvasitotalitatea cazurilor, nu exista o comunicare intre bazele de date ale autoritatilor publice. Aici putem mentiona serviciile legate de „inmatricularea unui autovehicul”, „obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului” dar si mentinerea necesitatii depunerii de catre solicitantii unor servicii publice a actelor de stare civila (certificate de nastere, de casatorie, de deces etc.).

In vederea implementarii interoperabilitatii la nivel general, a fost adoptat in 2017 Cadrul National de Interoperabilitate, prin care sunt stabilite obiectivele, principiile si beneficiile interoperabilitatii si se propune un model conceptual pentru asigurarea integrarii serviciilor publice. In prezent, implementarea interoperabilitatii implica, in cele mai frecvente cazuri, copierea unor volume mari de date intre institutii si nu interogarea punctuala a registrelor.

In continuarea acestui cadru, a fost lansat proiectul de lege privind realizarea Cadrului national de referinta pentru realizarea interoperabilitatii in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Prin acest proiect, se urmareste realizarea unui nod de interoperabilitate, care va functiona ca o poarta de acces automat la toate registrele publice nationale si care va permite schimbul de date intre institutiile si autoritatile publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice publice pentru furnizarea serviciilor publice electronice.

Totodata, la nivel guvernamental, se afla in implementare proiectul “Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare (EGOV)” , al carui scop este dezvoltarea capacitatii institutionale a autoritatilor publice in vederea dezvoltarii instrumentelor de e–guvernare pentru cetateni si mediul de afaceri, precum si asigurarea viziunii si a directiilor de actiune din domeniul e-guvernarii.

La nivel european, principiul analizat este inclus in Planul de actiune al Uniunii Europene privind guvernarea electronica 2016-2020 (Planul UE privind e-guvernarea) si in Regulamentul (UE) 2018/1724 (Regulamentul SDG) . Pana in decembrie 2023, in scopul schimbului de date si documente justificative pentru procedurile online prevazute expres de Regulamentul SDG, Comisia Europeana, in cooperare cu statele membre, trebuie sa stabileasca un sistem tehnic pentru schimbul automatizat de date intre autoritatile competente din state membre diferite.

Aplicarea principiului „o singura data” se intalneste deja la nivelul unora dintre statele membre UE. In Estonia, de exemplu, 99% dintre serviciile publice sunt furnizate prin mijloace electronice, bazele de date ale administratiei publice sunt interoperabile, astfel incat cetateanului sa ii fie solicitate datele o singura data.

Un alt exemplu este Spania, care a lansat in 2007 Platforma nationala de intermediere a datelor, pentru publicarea si consumarea serviciilor privind schimbul electronic de date cu scopul de a fi reutilizate de intreaga administratie publica.

Desi nu ne aflam inca la nivelul atins de Estonia, Romania face progrese in sensul asigurarii interoperabilitatii sistemelor si registrelor si, deci, a aplicarii principiului „o singura data”, astfel incat sa fie redusa cat mai mult birocratia si povara pentru cetatenii/intreprinderile solicitante de servicii publice si, totodata, sa se simplifice, securizeze si accelereze procesele din administratia publica.

Autori: Andrei Stefanovici (foto stanga) si Irina Bica (foto dreapta), avocati Radu si Asociatii si consultanti in cadrul echipei de proiect privind “Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare (EGOV)”

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

PKF Finconta logo 21

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.