Consulting Jobs

Cumpanasu Partners is looking for talented versatile attorneys

Cumpanasu Partners is currently expanding its cons...

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 83 vizitatori și nici un membru online

Strategia europeana privind finantarea digitala – premisele unei revolutii anuntate

Comisia Europeana ("Comisia") a publicat saptamana trecuta un pachet de propuneri referitoare la finantarea digitala in Europa. Acest pachet contine, de asemenea, si strategia Comisiei in acest domeniu, fiind punctate cele patru axe prioritare in acest sens.

Strategia vine in contextul noii realitati a anului 2020, marcata de pandemia de COVID-19 care a accelerat adoptarea solutiilor digitale in aproape toate domeniile, inclusiv cel al serviciilor financiare. Bazate in mare masura pe solutii Fintech, aceste solutii digitale au ajutat institutiile de credit sa controleze impactul resimtit in pandemie si sa isi consolideze relatia cu clientii.

In ultimele sase luni, bancile au anuntat investitii importante in aceasta zona, inclusiv in Romania, fie lansand solutii digitale noi, fie imbunatatind solutiile digitale existente. De remarcat ca aceasta abordare vine in contextul in care in ultimii ani, domeniul IT - care, pana nu demult, avea mai degraba un rol suport in viata unei companii, a devenit o piesa fundamentala in procesul de inovare si expansiune a companiilor.

Cele patru axe prioritare ale strategiei privind finantarea digitala in Europa

Strategia Comisiei are in vedere patru prioritati pentru transformarea digitala a diferitelor moduri de finantare in Europa. De remarcat ca, pentru reusita acestui proces, avand in vedere si complexitatea acestuia, este nevoie de cooperare la nivelul mai multor institutii europene competente.

• Reducerea fragmentarii pe Piata Unica Digitala

Pentru a permite consumatorilor europeni accesul la servicii transfrontaliere si pentru a ajuta societatile financiare europene sa isi intensifice operatiunile digitale, Comisia are in vedere o serie de masuri de modificare a cadrului legal privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului si a Regulamentului e-IDAS , precum si elaborarea unor ghiduri de catre Autoritatea Bancara Europeana si de catre autoritatile de supraveghere europene. In paralel, cu aportul Comitetului European pentru Protectia Datelor, vor fi clarificate aspectele relevante in legatura cu protectia datelor. Scopul acestor masuri este de a asigura baza pe care urmeaza sa fie stabilit cadrul legal care sa permita utilizarea unei identitati europene interoperabile pentru "on boarding"  de catre toti europenii, cel tarziu pana in 2024.

Pana cel tarziu in 2024, Comisia are in vedere si masuri privitoare la pasaportare , iar principiul pasaportarii urmeaza a fi aplicat in toate acele zone cu potential crescut pentru finantarea digitala. De exemplu, prevederi similare celor referitoare la pasaportare din regulamentul privind crowdfunding-ul si din propunerea de regulament privind bunurile digitale (crypto-assets) ar putea fi folosite pentru reglementarea altor domenii, de exemplu in contextul evaluarii reglementarilor prudentiale ale imprumuturilor non-bancare.

Printre celelalte aspecte ce urmeaza a fi abordate in cadrul acestei axe prioritare, se mai numara si anumite probleme de reglementare in zona serviciilor de plata (de exemplu, practici prin care un cod IBAN dintr-o tara straina este refuzat), precum si instituirea unei platforme la nivelul Uniunii Europene pentru finantarea digitala.

• Adaptarea cadrului legal la nivel comunitar pentru a incuraja si facilita inovarea in domeniul digital, avand in vedere si interesele si drepturile consumatorilor, precum si eficienta pietei

Tehnologia blockchain, bunurile digitale si inteligenta artificiala reprezinta solutii de mare interes pentru evolutia diferitelor modalitati de finantare in Europa. Astfel, Comisia propune un regulament pentru reglementarea bunurilor digitale, urmand ca in urmatorii ani sa fie elaborate ghiduri la nivelul autoritatilor de supraveghere europene competente care sa clarifice modul de aplicare al legislatiei existente asupra inteligentei artificiale, din punctul de vedere al obligatiilor de supervizare al acestor autoritati.

De asemenea, Comisia are in vedere promovarea utilizarii infrastructurii cloud, precum si investitiile in programe software. In acest sens, Comisia isi propune crearea unei piete europene a serviciilor de tip cloud (cloud marketplace) pana in 2022, care sa faciliteze accesul la furnizori de servicii cloud alternativi, inclusiv in sectorul financiar.

Totodata, pentru promovarea investitiilor in programe software, Comisia urmeaza a adopta standarde tehnice dezvoltate de Autoritatea Bancara Europeana care sa faciliteze transformarea digitala in sectorul bancar.

• Crearea unui spatiu european comun care sa promoveze inovarea prin intermediul informatiilor, inclusiv imbunatatirea accesului la informatii si partajarii informatiilor in sectorul financiar

Pentru crearea unui astfel de spatiu, Comisia vizeaza masuri precum facilitarea accesului in timp real la toate informatiile publice reglementate de legislatia in materia serviciilor financiare sau promovarea utilizarii de noi solutii digitale in activitatea de raportare si supervizare in sectorul financiar. Nu in ultimul rand, Comisia isi propune dezvoltarea conceptului de "open finance"  prin stabilirea unui cadru legal mai larg, pana cel tarziu la mijlocul anului 2022, in paralel cu revizuirea si evaluarea Directivei privind serviciile de plata.

• Abordarea noilor provocari si riscuri asociate transformarii digitale, avand in vedere principiul "aceeasi activitate, aceleasi riscuri, aceleasi reguli"

Comisia are in vedere, pana la jumatatea anului 2022, adaptarea cadrului legal referitor la serviciile financiare in ceea ce priveste protectia consumatorului si reglementarile prudentiale, astfel incat sa asigure o protejare a intereselor utilizatorilor finali in sfera finantarii digitale, sa  mentina stabilitatea financiara, sa protejeze integritatea sectorului financiar al Uniunii Europene si sa asigure egalitatea de sanse.

Concluzii si perspective

Strategia privind finantarea digitala in Europa propune o serie de obiective si masuri pentru urmatorii patru ani care ar putea schimba radical modul de finantare actual, indiferent de sursa finantarii. Totodata, concomitent cu strategia privind finantarea digitala si in acord cu aceasta, Comisia a publicat o serie de propuneri legislative vizand, printre altele, reglementarea bunurilor digitale, un regim pilot pentru infrastructura de piata bazata pe tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology - DLT), rezistenta digitala operationala sau modificari ale directivelor privind serviciile financiare in Uniunea Europeana.

Realitatea ultimelor luni a demonstrat ca transformarea digitala reprezinta o necesitate, desi aceasta reprezenta pana acum doar un obiectiv pe termen mediu sau lung, pentru un mediu economic adaptabil si puternic. In ceea ce priveste piata locala, ramane de vazut abilitatea legiuitorului roman de a implementa in timp util noile reglementari si modificarile reglementarilor existente ce se anunta in urmatorii ani la nivel european, astfel incat sa poata tine pasul cu noua realitate digitala.

Autori: Georgiana Evi, avocat senior, si Nicolae Grasu, avocat Clifford Chance Badea

Catalog

AFCAR 2023 coperta1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audit Gold Diana Filip logo portal

 

 

 

Accace logo 23

 

 

 

 

Ensight logo 23

 

Wolftheiss logo 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 2021

 

 

PKF logo 2023 portal

 

Consult Afaceri logo portal

 

 

TUV logo 20

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.