Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 91 vizitatori și nici un membru online

Cinci ani de procese pentru a beneficia de amnistia fiscala. Desi nu se incadra in ipoteza prevazuta de lege, instanta a facut dreptate, sanctionand comportamentul nelegal al ANAF

Unul dintre cei mai mari operatori in comertul cu cereale din Romania si-a vazut anulate zilele acestea in instanta mai bine de 50% din obligatiile fiscale, dupa ce avocatii Radu si Asociatii au demonstrat ca, de fapt, firma se incadra intocmai in prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 44/2015, privind acordarea unor facilitati fiscale. Contribuabilului i se respinsese initial solicitarea de accesare a amnistiei, motivul invocat fiind acela ca nu respecta una dintre cele doua conditii principale introduse de Ordonanta – sa existe inspectie fiscala in derulare la momentul 21 octombrie 2015. Problema era ca situatia in care se afla venea tocmai din faptul ca inspectorii fiscali au intarziat controlul, neincadrandu-se in termenul legal.

In iulie 2015, contribuabilul a inregistrat spre solutionare la organele fiscale un decont de TVA. Datorita gradului de risc comunicat, respectivul decont urma sa fie solutionat exclusiv prin control fiscal anticipat. Dar inspectia fiscala a fost demarata cu incalcarea termenului legal de-abia in 26.10.2015 (i.e. la cinci zile dupa data intrarii in vigoare a OUG nr. 44/2015) si a durat aproximativ 10 luni.  

Ulterior finalizarii inspectiei, organele fiscale au emis, cum se intampla de obicei, o decizie de impunere, prin care au stabilit obligatii fiscale principale si accesorii de plata. Contribuabilul a depus o cerere intemeiata pe dispozitiile OUG nr. 44/2015, pentru a beneficia de facilitatile fiscale prevazute aici. Mai exact, actul normativ mentionat vorbea de amnistie si detalia conditiile in care intreprinderile puteau beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor de intarziere in cota de 54,2% - daca: (i) inregistrau obligatii fiscale principale restante la data de 30 septembrie 2015; sau (ii) la data de 21 octombrie 2015 existau inspectii fiscale in derulare, in urma carora se emiteau decizii de impunere.

Doar ca firmei in cauza ii este respinsa solicitarea, explicandu-i-se ca nu se incadreaza in ipoteza prevazuta de lege, avand in vedere ca inspectia fiscala a fost inceputa dupa data de 21 octombrie 2015, respectiv la 26 octombrie 2015, iar, pentru a beneficia de amnistie, inspectia fiscala ar fi trebuit sa se afle in curs de desfasurare chiar in ziua mentionata in Ordonanta - 21 octombrie, ceea ce nu era cazul sau.

Practic, cererea de anulare a obligatiilor fiscale accesorii a fost respinsa de catre organele fiscale exclusiv pentru faptul ca respectivul contribuabil nu avea in curs de desfasurare o inspectie fiscala la data intrarii in vigoare a Ordonantei.

Dupa parcurgerea procedurii plangerii prealabile, contribuabilul s-a adresat instantei de judecata pentru recunoasterea dreptului sau, invocand nerespectarea termenului de 45 de zile in care decontul de TVA ar fi trebuit solutionat si inceput controlul fiscal anticipat.

Echipa Radu si Asociatii, condusa de catre Emanuel Bancila (foto), Partener in cadrul Radu si Asociatii si EY Law, si compusa din Alex Slujitoru, Director, si Andrei Boian, Avocat Senior, a aratat ca incadrarea organelor fiscale in termenul de 45 de zile atat in ceea ce priveste solutionarea decontului, cat si in ceea ce priveste inceperea controlului fiscal ar fi dus la situarea contribuabilului in oricare dintre cele doua ipoteze aplicabile alternativ pentru a i se acorda amnistia, adica: (i) inregistrarea de obligatii fiscale restante la data la 30 septembrie 2015; respectiv (ii) existenta unei inspectii fiscale in desfasurare la 21 octombrie 2015.

Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de chemare in judecata si, luand act de conduita nelegala a organelor fiscale, ce nu au respectat prescriptiile legale in ceea ce priveste termenul pentru demararea inspectiei, a constatat ca respectiva conduita nu se poate rasfrange in mod negativ asupra dreptului contribuabilului de a beneficia de amnistie.

Tot Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca termenele si conditiile de acordare a facilitatilor fiscale care se raporteaza la alte institutii juridice (i.e. inspectia fiscala sau solutionare unei cereri) au in vedere prezumtia respectarii tuturor reglementarilor care guverneaza respectivele institutii, fapt ce ar fi plasat contribuabilul in una dintre cele doua ipoteze ce ar fi dus la acordarea facilitatilor fiscale prevazute de OUG nr. 44/2015.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie, respingand recursul ANAF, confirma ca prin modul de abordare a cererii contribuabilului, ANAF nu face altceva decat sa instituie, prin propriul comportament, reguli/conditionari noi, sui generis, pentru acordarea facilitatilor fiscale.

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.