Auditul, o activitate axata pe cunoasterea clientului si identificarea riscurilor afacerii
Interviu cu Luminita Ristea, Managing Partner CRG NEXIA
Care a fost traiectoria CRG NEXIA in ultimii doi ani, avand in vedere climatul economic instabil?
CRG Nexia s-a inscris pe o traiectorie previzionata de noi in conditii de criza. Anul cel mai dificil a fost 2010, cand ne-am mentinut in prognozele noastre de retentie a clientilor traditionali, de renuntare la clientii care nu s-au calificat in profilul clientului nostru pe activitati specifice si pregatirii noastre pentru perioada „dupa criza”.
Ce servicii din portofoliul dvs au performat cel mai bine in 2010?
„Core business” in cadrul CRG Nexia a ramas activitatea de audit financiar si servicii conexe. De asemenea am constatat o nevoie in crestere pentru zona de consultanta fiscala si de afaceri, ceea ce se incadreaza si in tendinta noastra generala privind cresterea ponderii acestor servicii in total activitate.
Care considerati ca sunt carentele majore ale sistemului fiscal din Romania?
Voi incerca sa prezint foarte scurt si concis carentele majore: posibilitatea legala de modificare a Codului Fiscal, oricand in cursul unui an; interpretarea articolelor din Codul Fiscal fara a se intelege din textul de lege vointa legiuitorului; marginalizarea consultantilor fiscali de catre autoritati si nefolosirea lor ca un partener in lupta impotriva contribuabililor evazionisti; exercitarea controlului fiscal ca un mijloc represiv numai in scopul aplicarii de amenzi si nu ca un partener pentru contribuabilii onesti, pe de o parte si un inamic declarat pentru evaziune fiscala si contribuabilii incorecti, pe de alta parte.
Considerati ca sistemul fiscal romanesc tine la distanta investitorii straini, nefiind suficient de prietenos? Cum credeti ca ar putea fi inlaturata aceasta problema?
Investitorii care sunt interesati de Romania vin oricum, indiferent de existenta unui sistem fiscal neprietenos. Un consultant fiscal profesionist va contribui decisiv la armonizarea si adaptarea la conditiile locale specifice.
Care sunt principalele provocari pe care noul Cod fiscal le-a adus mediului de business romanesc?
Incepand din 2003, adoptarea Codului Fiscal a reprezentat un pas inainte. Codul Fiscal este si el in continua rescriere, urmare schimbarilor contextului politic, economic, fiscal, de afaceri, atat la nivel local, cat si in special in zona Uniunii Europene. Orice schimbare reprezinta o provocare atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru consultantii de specialitate.
Cat de mult a crescut rolul consultantului fiscal in ultima perioada pe fondul crizei economice care a marcat mediul de afaceri?
Din punct de vedere legislativ, reglementat, foarte putin, din pacate... Camera Consultantilor Fiscali are planuri ambitioase, a instituit un sistem de pregatire profesionala online, dar nu a reusit deocamdata sa reglementeze obligativitatea angajarii unui consultant fiscal pentru anumite categorii de contribuabili in scopul certificarii fiscale a Declaratiei 101.
Daca este sa analizati necesitatea activitatii de audit pentru companiile romanesti (facand abstractie de multinationale), credeti ca rolul auditorului incepe sa se schimbe strict dinspre conformare catre evaluarea mai atenta a practicilor si a riscurilor din interiorul companiei?
Activitatea auditorului financiar este una foarte reglementata. As spune ca rolul auditorului nu se va schimba, dar se va schimba abordarea auditului cu directionarea spre cunoasterea clientului si identificarea riscurilor afacerii.
Care sunt obiectivele CRG NEXIA pentru anul 2011?
Obiective ambitioase, dupa un an 2010 greu si dificil, cum ar fi: focalizarea permanenta pe calitate, grija fata de cerintele si exigentele crescute ale clientilor, dezvoltarea si cresterea afacerii, cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii.