“Membrii nostri au facut din CECCAR unul dintre cele mai puternice organisme ale profesiei contabile din Europa”
Interviu cu Prof. Univ. Dr. Marin Toma, Presedinte CECCAR
Stimate dle Presedinte sustineti, dupa parerea noastra, cea mai reprezentativa comunitate de profesionisti, atunci cand este vorba despre contactul direct cu mediul financiar/economic. A afectat criza acest domeniu? Sunt semnale de revenire in acest moment?
Criza economica si financiara actuala reflecta si in acelasi timp este rezultatul unor modificari calitative in evolutia capitalismului. De aproape 10 ani, in lume s-a instalat o atmosfera de neincredere; s-a permis finantelor sa depaseasca valorile reale pe care le au la baza; finantarea unor tranzactii si operatiuni la valori superioare celor pe care le aveau in realitate a condus la crearea unor monstri bazati doar pe asteptari de castig si nu pe valori reale, de sine statatoare: capitalismul antreprenorial a lasat rapid locul capitalismului speculativ.
Nostalgicii si profitorii s-au grabit sa dea o interpretare politica total nepotrivita fenomenelor actuale discutandu-se ici si colo de "tot mai mult stat, tot mai multa reglementare". Nu credem in astfel de solutii; dimpotriva, consideram ca in viitor trebuie sa-si faca tot mai mult loc concepte precum "tot mai putin stat, reglementare tot mai buna si mai corecta (reglementari neutre, independente), mai multa supraveghere publica si mai multa transparenta".
In ceea ce priveste contabilitatea si profesia contabila trebuie recunoscut ca a existat o fuga de sistemele clasice; ori, mecanismele declansatoare ale crizei nu au fost derulate de societatile clasice de capital. Critici mai mult decat justificate au fost aduse si modului de utilizare, prea generalizata si de o maniera dezinvolta a valorii juste in bilanturile intreprinderilor. Insa, nu trebuie trecut cu vederea ca valoarea de piata in loc sa fie folosita ca instrument de informare pentru stabilirea deciziilor, a fost folosita ca instrument de gestiune pe baza caruia s-au luat decizii.
Este adevarat insa, ca in ultimul deceniu au fost folosite disproportionat valorile specifice diferitelor sisteme principale de contabilitate, dandu-se prioritate sistemelor mai dinamice, dar care presupun riscuri.
Cand ne referim la criza, credem cu tarie in faptul ca nu trebuie sa ne preocupe evaluarea responsabilitatilor diversilor actori de piata, ci identificarea acelor inginerii financiare care, puse in slujba intreprinderilor, a investitorilor, fac posibila iesirea cat mai rapida din aceasta criza si prevenirea si atenuarea celor viitoare.
Printre masurile globale pentru perioada urmatoare si care antreneaza resurse si energii uriase, consideram ca cele mai importante trebuie sa aiba in vedere:
- cresterea transparentei in procesele si pe pietele financiare;
- intarirea rolului organismelor internationale de reglementare si supraveghere;
- imbunatatirea standardelor contabile pentru vehiculele in afara bilantului;
- imbunatatirea practicilor de prezentare financiara si ale managementului de risc;
- intarirea standardelor pentru o mai buna prezentare a metodologiilor legate de evaluare, cu deosebire evaluarea instrumentelor financiare pe pietele inactive sau nelichide, examinarea efectelor contabilizarii valorii juste pe pietele nelichide.
Membrii Corpului au avut si inca mai au de suferit din cauza dificultatilor economice si financiare ale clientilor acestora. Au trebuit sa se adapteze din mers si au trecut de la lucrarile de reflectare in contabilitate, la oferirea de servicii integrate intreprinderilor, ei fiind de fapt considerati specialisti indispensabili si confidenti ai intreprinderilor, indiferent de starea de sanatate in care se gasesc acestea. Profesia contabila nu poate face abstractie de starea economiei.
"Expertul contabil ar trebui sa fie stalpul asigurarii securitatii unei afaceri, inca de la infiintarea acesteia"
Din punctul dumneavoastra de vedere exista aspecte legislative (care intereseaza breasla in mod direct) pe care vi le-ati dori sa le schimbati sau sa propuneti schimbarea lor? Care ar fi acestea?
Este problema care da bataie de cap oricarui intreprinzator, oricarui contabil si oricarui cetatean care poate fi sintetizata astfel: cantitatea imensa si calitatea discutabila (daca nu chiar deplorabila) a reglementarilor financiar-contabile si mai ales fiscale;
- legislatie fiscala stufoasa si tot mai neclara;
- excesul de reglementari in profesia contabila;
- retineri exagerate in aplicarea unor standarde contabile care sa tina seama de marimea si importanta entitatii (in locul reglementarilor) etc.
Ce rol joaca expertii contabili in succesul unei afaceri?
Foarte scurt: un rol vital; si acesta s-a vazut in timpul crizei cand sute de mii de intreprinzatori au iesit din scena afacerilor. Cat de inteles este acest rol al expertului contabil, depinde si de nivelul educatiei financiare a intreprinzatorului.
Expertul contabil ar trebui sa fie stalpul asigurarii securitatii unei afaceri, inca de la infiintarea acesteia. Mi se pare semnificativ rezultatul unui studiu facut de o prestigioasa universitate americana in randul intreprinderilor mici si mijlocii: pentru un IMM, cunostintele de afaceri, familia si prietenii sunt importanti, dar niciunul nu se plaseaza atat de sus precum expertul contabil - consultant.
Dle Presedinte Prof. Univ. Dr. Marin Toma, cat de profitabil este acum sa ai un cabinet/societate de profil?
Piata serviciilor contabile este influentata in perioada actuala nu numai de efectele crizei economice si financiare, dar si de factori specifici locali, cum ar fi competitia neloiala (prestarea de servicii de catre persoane necontrolabile si necontrolate din punct de vedere al calitatii acestora), sau excesul de reglementare (in tara noastra au fost emise reglementari pentru aproape toate activitatile care compun profesia contabila).
Intrucat "obiectul muncii" expertilor contabili il constituie IMM-urile, este de la sine inteles ca un cabinet de specialitate pentru a fi profitabil depune eforturi aproape duble fata de o perioada cu crestere economica.
"Conceptul de competenta, in orice domeniu, are doua laturi: obtinerea si mentinerea"
Care este sfatul dumneavoastra pentru tinerii absolventi ce intentioneaza sa puna bazele unui business de specialitate? Care ar fi principalele calitati pe care trebuie sa le intruneasca?
Se spune ca romanilor le-ar fi mult mai usor daca la toate nivelurile societatii ar exista competenta si corectitudine. Conceptul de competenta, in orice domeniu, are doua laturi: obtinerea si mentinerea. Tinerii absolventi de studii universitare, desi au obtinut unele competente, ei trebuie sa aspire la cele mai inalte niveluri de competenta, in speta acela de expert contabil, care ii permite accesul la exercitarea oricareia din activitatile care compun profesia contabila. Odata obtinute competentele specifice titlului profesional de expert contabil urmeaza indeplinirea celei de-a doua laturi ale conceptului de competenta: mentinerea competentei care se realizeaza prin pregatire continua pe toata durata de viata activa, din care cel putin 40 ore/an sub controlul organismului profesional.
Ca experti contabili isi pot desfasura activitatea in doua tipuri de cabinete: cabinete individuale sau in societati de expertiza contabila infiintate si care functioneaza potrivit legii speciale OG 65/1994 republicata.
Printre calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca, in cadrul organismului nostru este cunoscut "decalogul": bun cunoscator al standardelor si reglementarilor in domeniu, spirit de devotament si de sacrificiu in interesul clientului sau angajatorului, capacitatea de a prezenta si reprezenta clientul in diferite medii si imprejurari, spirit de initiativa, bun cunoscator al modului de organizare si exercitare intr-un cabinet, abilitatea de a administra dreptul la replica si la aparare, o buna intelegere a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, management corespunzator al timpului pentru sine si pentru salariati, capacitate organizatorica si abilitati de gospodarire a bunurilor.
Considerati ca in Romania exista norme de contabilitate in interesul intreprinderilor?
Nu in primul rand in interesul intreprinderilor.
De ce sa fiu membru CECCAR? Intrebarea aceasta revine mereu la contabilii neafiliati. Explicati-le ce le oferiti si de ce au nevoie de dumneavostra.
In primul rand trebuie sa remarc ca intrebarea este buna, raspunsul insa nu stiu cum ar putea fi prezentat mai sintetic. Intrebarea poate fi pusa de cineva din afara preocuparilor contabile, dar cand este pusa de un contabil ea tradeaza serioase lacune cel putin sub urmatoarele doua aspecte:
- intelegerea rolului contabilitatii ca factor de crestere economica si de bunastare; si aici invit doar asupra unei singure relatii: aceea dintre increderea in calitatea raportarilor financiare fara de care nu exista credite, fara de care nu sunt investitii, fara de care nu exista crestere economica, fara de care nu exista bunastare. Mai departe, lucrurile sunt clare: neintelegandu-se exact rolul contabilitatii nu poate fi inteles nici rolul contabilului. Un reputat profesor in economie sustine ca a te ocupa de afaceri neglijand contabilitatea si contabilul este ca si cum ai conduce un automobil neglijand drumul.
- confuzia care deseori se face intre "contabil" si "expert contabil", doua categorii profesionale deosebite atat ca nivel de pregatire, cat si ca sfera a preocuparilor; contabilul se presupune ca are pregatirea necesara transpunerii vietii intreprinderii in situatii financiare folosind un limbaj specific al conturilor. Expertul contabil este specialistul cu cel mai inalt grad de pregatire in domeniul contabilitatii, ceea ce ii permite accesul la toate celelalte activitati ale profesiei care presupun cunostinte in domeniul contabilitatii: consultanta financiar-contabila si fiscala, analize, studii, evaluarea afacerilor, inginerii financiare, montaje financiare, montaje comerciale etc.; altfel spus, expertul contabil nu ofera doar tinerea contabilitatii si nu in primul rand tinerea contabilitatii, ci servicii integrate de care orice intreprindere are nevoie, fara ca aceasta sa angajeze toate aceste servicii in mod distinct. Formarea initiala a expertului contabil este cu totul alta, mult superioara, care se asigura dupa terminarea studiilor universitare de profil: un tanar absolvent de studii universitare de profil trebuie sa mai treaca un examen de acces la profesie, scris si oral, sa parcurga 3 ani de stagiu si sa promoveze un examen de aptitudini. Fiind membri ai unui organism profesional cu reputatie interna si internationala, expertii contabili sunt adevarati "furnizori de incredere" pentru intreprinderi, deoarece ei sunt supusi unor standarde si reguli profesionale care acopera trei domenii vitale in relatiile acestora cu intreprinderile: educatia profesionala continua, respectarea regulilor de etica si calitatea serviciilor furnizate, care reprezinta in fapt cele trei comandamente fundamentale ale CECCAR.
Ce relatii de colaborare ati dezvoltat cu organisme similare din Europa?
CECCAR a avut si are o puternica vocatie internationala. Este suficient sa amintim contributia Corpului la unitatea profesiei contabile la nivel international, marcata prin desfasurarea la Bucuresti, in anul 1931, a celui de-al 5-lea Congres al profesiei contabile din Romania, concomitent cu cel de-al 7-lea Congres Mondial al Contabilitatii. Imediat dupa reinfiintarea Corpului, in anul 1992, aventura internationala a continuat, astfel ca in prezent CECCAR reprezinta o voce importanta in cadrul profesiei contabile internationale fiind membru activ al tuturor organismelor cu atributii in domeniu: Federatia Internationala a Contabililor (IFAC), Federatia Expertilor Contabili Europeni (FEE), Federatia Expertilor Contabili Mediteraneeni (FEM), Comitetul pentru Integrare Latina Europa-America (CILEA). Corpul gestioneaza peste 25 acorduri bilaterale incheiate cu organismele reprezentative din tari de pe toate continentele (Franta, Italia, Marea Britanie, Polonia etc).
Cu ce realizari ati incheiat 2011?
Anul 2011 a avut mai multe semnificatii in viata Corpului:
- a fost anul aniversarii a 90 de ani de la infiintarea sa, in anul 1921; cu aceasta ocazie a fost marcata bogata traditie a profesiei contabile din Romania, contributia acesteia la dezvoltarea unei economii infloritoare in perioada interbelica, rolul sau in perioada comunista, precum si in perioada postdecembrista;
- a fost primul an al unei noi etape in dezvoltarea profesiei contabile din Romania si a Corpului; etapa unei profesii contabile liberale "maturizate", deschisa de Congresul al 18-lea al profesiei contabile din Romania, care a avut loc in septembrie 2010;
- a fost anul in care pe cartea de vizita a CECCAR au fost inscrise principalele cifre caracteristice ale dezvoltarii: o puternica infrastructura a profesiei (este singurul organism profesional de profil din Europa cu o remarcabila dezvoltare teritoriala; fiecare dintre cele 42 de filiale ale Corpului dispun de sedii proprii, moderne, pentru dezvoltarea activitatilor profesionale ale membrilor; o capacitate impresionanta de a dezvolta standarde si ghiduri care reprezinta suporturi tehnice pentru membri); o mare capacitate de a reprezenta interesul public (prin cei cca 60 000 de membri capabili in orice moment sa joace rolul de "sanitaristi" ai intreprinderilor, mai ales cele mici si mijlocii); un puternic rol social (aproape 100.000 de oameni traiesc din activitatile desfasurate de Corp si membrii sai).
Ce proiecte aveti pentru acest an? Cu ce veniti in sprijinul membrilor?
Toate actiunile si insasi ratiunea de a exista a Corpului se refera la satisfacerea nevoilor membrilor pentru ca ei sa serveasca cat mai bine intreprinderile, economia.
In acest an mentionam pe cele mai importante:
- organizarea, impreuna cu ICAEW (Institutul expertilor contabili din Anglia si Tara Galilor) a unei conferinte cu tema "Rolul si structura organismelor profesionale: provocari actuale si viitoare"
- organizarea in prima decada a lunii septembrie a celei de-a 19-a editii a Congresului profesiei contabile din Romania, cu tema centrala "Guvernanta corporativa si profesia contabila; competenta si responsabilitate"
- organizarea, pentru prima data, la Bucuresti, a unei Conferinte impreuna cu Federatia Internationala a Expertilor Contabili Francofoni (FIDEF)
- revizuirea unor standarde profesionale emise de CECCAR care constituie instrumente de lucru si de referinta pentru toate actiunile pe care le realizeaza expertii contabili (contabilitate, fiscalitate, evaluari, audit intern si extern, expertize contabile etc.)
- finalizarea procesului de elaborare si publicare a unor ghiduri de aplicare a reglementarilor contabile pe domenii de activitati.
Programul National de Dezvoltare Profesionala Continua a membrilor prevede pentru anul 2012 efectuarea a cca 700 de cursuri, seminarii si colocvii pe cele 14 domenii de pregatire prevazute in Program.
Implementarea la nivelul fiecarui cabinet a standardului CECCAR nr 40 privind controlul de calitate.
Pentru anul 2012 imi doresc realizarea tuturor obiectivelor prevazute in Programul de activitate aprobat de Conferinta Nationala, program ce se constituie intr-o etapa importanta a Strategiei Corpului stabilita, precum perioada 2009-2015. Membrii nostri sa deserveasca in conditii de calitate cat mai bune, intreprinderile, in special cele mici si mijlocii.
Cum arata o zi din viata Presedintelui Marin Toma?
Cel putin 10 ore sunt dedicate zilnic preocuparilor profesionale si didactice.
Un gand pentru membrii CECCAR.
Membrii CECCAR sunt furnizorii tuturor resurselor umane, intelectuale si financiare care au facut din CECCAR unul dintre cele mai mari si mai puternice organisme ale profesiei contabile din Europa.
Ma aplec cu recunostinta in fata lor si ii indemn sa continue pentru castigarea unei pozitii cat mai avansate in aceasta competitie impusa de procesul globalizarii, internationalizarii si mondializarii; sa realizeze in orice moment ca serviciile furnizate de ei sunt servicii de interes public; sa caute in orice moment sa se autodepaseasca actionand cu o "agresivitate pozitiva" maxima in profesie.
Interviu realizat de Carmen Dochita