Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 46 vizitatori și nici un membru online

Noi masuri la orizont: transpunerea in Romania a Directivei 5 privind combaterea spalarii banilor

Autoritatile din Romania fac demersuri pentru transpunerea totala a Directivei (UE) 2018/843 de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, cunoscuta sub denumirea de Directiva 5 AML. Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG), aflat in plin proces legislativ, va aduce o serie de modificari si completari textului actual al Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului (Legea AML).

Acest proiect de act normativ urmareste, printre altele, sa asigure un regim de reglementare si supraveghere adecvat pentru furnizorii implicati in servicii de schimb intre monedele virtuale (criptomonede) si monedele fiduciare si furnizorii de portofele digitale. Acest tip de furnizori, care vor intra in scopul Legii nr. 129/2019 in calitate de entitati raportoare, vor avea obligatia de a aplica, printre altele, masuri de cunoastere a clientelei, inclusiv a beneficiarului real, de screening, precum si de monitorizare si raportare a tranzactiilor suspecte. In acelasi timp, vor fi supusi unui proces de autorizare si/sau inregistrare, care va fi coordonat de catre Ministerul Finantelor Publice. Proiectul de OUG completeaza, astfel, Codul Fiscal care a introdus in anul 2019 reglementari privind regimul fiscal al veniturilor obtinute din tranzactiile cu moneda virtuala.

Proiectul de act normativ include, de asemenea, in lista entitatilor raportoare, persoanele care depoziteaza sau comercializeaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul cu opere de arta, din galerii de arta si case de licitatii sau desfasurat in zone economice libere, precum si agentii si dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci cand actioneaza in calitate de intermediari in inchirierea de bunuri imobile, in cazul in care valoarea tranzactiei sau a unei serii de tranzactii legate intre ele reprezinta echivalentul in lei a 10.000 EUR sau mai mult. Totodata, sunt aduse clarificari cu privire la tipurile de entitati ce intra in sfera de aplicare a Legii AML, cum ar fi, profesiunile legale liberale, entitatile din sfera institutiilor financiare sau furnizorii de servicii pentru fiducii ori pentru societati.

De asemenea, proiectul de OUG include aspecte privind emiterea de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) a listelor cu functii publice importante la nivel national, care se incadreaza in categoria Persoanelor Expuse Public (PEP). ANI va intocmi listele si in baza informatiilor transmise de catre entitatile in sarcina carora rezida obligatia de a aplica masuri de cunoastere a clientelei (inclusiv de screening) si de catre organizatiile internationale acreditate pe teritoriul Romaniei. Listele vor fi publicate pe pagina de internet a ANI, intr-o maniera transparenta si sub forma structurata.

Legiuitorul propune si organizarea si operationalizarea registrului central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN, la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), stabilind categoriile de informatii ce pot fi accesibile prin intermediul acestuia, precum si modalitatea si conditiile de accesare. Institutiile de plata si emitentii de moneda electronica vor avea obligatia de a transmite lista titularilor care au deschise conturi pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste emitentii de moneda electronica si prestatorii de servicii de plata autorizati in alte state membre ale UE care desfasoara activitati in Romania, proiectul de OUG aduce completari regimului de reglementare si supraveghere, in sensul impunerii stabilirii unui punct unic de contact, responsabil cu asigurarea aplicarii legislatiei AML si verificarii implementarii procedurilor si sistemelor necesare de catre agentii si distribuitorii contractati care presteaza servicii pe teritoriul tarii.

Pentru a veni in sprijinul entitatilor cu obligatii conform Legii AML, proiectul aduce o serie de clarificari asupra modalitatilor de identificare a beneficiarului real, in special, pentru entitatile corporative straine, persoanele juridice fara scop lucrativ (incluzand asociatiile si fundatiile) si alte persoane juridice si entitati care administreaza si distribuie fonduri. Accesul conditionat la registrul beneficiarilor reali in functie de demonstrarea unui interes legitim este eliminat, entitatile raportoare urmand a avea drept de acces la numele si prenumele, luna si anul nasterii, nationalitatea si tara de resedinta a beneficiarului real, precum si la informatiile privind modalitatea in care se concretizeaza aceasta calitate.

De asemenea, proiectul include referinte si cu privire la tranzactiile cu sume in numerar si transferurile externe in si din conturi, in lei sau in valuta, care trebuie raportate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in cazul in care ating pragul minim de 10.000 EUR in echivalent. In ambele cazuri, raportarea va lua in considerare si pragul valoric care este atins in cazul operatiunilor care au legatura intre ele, operatiuni a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat pragul minim, care au elemente comune, precum partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali, natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile si sumele implicate.

Avand in vedere numeroasele modificari si completari asteptate odata cu aprobarea acestui proiect de Ordonanta de Urgenta, perioada urmatoare ofera un bun prilej celor interesati de a-si evalua si stabili tipul de masuri care vor trebui adoptate la nivel intern. Astfel, vom fi mai pregatiti in asigurarea conformarii fata de noile reglementari si in evitarea aplicarii de catre autoritatile de supraveghere si control a unor masuri de sanctionare, probabil usturatoare, cu un posibil puternic impact financiar, legal si mai ales reputational.

Autor: Laura Lica-Banu (foto), Director, Forensic & Integrity Services, EY Romania

Catalog

AFCAR 2019 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 

 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

 

 

 

Finexpert logo 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2020 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.