Consulting Jobs

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Insolventa

CUMPANASU INSOLVENCY recruteaza Practician in Inso...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Middle Level Lawyer ...

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer

CUMPANASU PARTNERS recruteaza Senior Lawyer cu exp...

Cumpanasu Partners is looking for experienced lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Cumpanasu Partners is looking for new lawyers

Cumpanasu Partners is looking for lawyers experien...

Reff & Asociatii isi deschide portile pentru viitorii profesionisti

Reff si Asociatii SCA, societatea de avocati repre...

Duncea Stefanescu is recruiting experienced lawyer and junior lawyer

Experienced Lawyer, Advisory Requirements- full...

It’s your career. Where will you take it?

Experienced Lawyer with Reff & Associates Real...

Cumpanasu si Dejescu recruteaza avocati

CUMPANASU si DEJESCU recruteaza avocati pentru niv...

Premium Brands

Mihai Marcu, Presedinte: “MedLife acopera toate zonele de activitate medicala”

Dle Presedinte Mihail Marcu, cum se prezinta in 2012 business-ul MedLife? La ce nivel s-a ajuns din punct de vedere financiar, tehnic, logistic, uman? In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea...

Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group: "Nu vrem sa ne cumparam cota de piata, ci punem pret pe relatia cu clientul"

Interviu cu Michael Schmidt, Presedinte Automobile Bavaria Group Dle Presedinte Michael Schmidt, cine isi cumpara BMW in Romania? Un mic "portret robot" al celor care prefera aceasta marca.Conducat...

Radisson Blu – definitia luxului

Simtind pulsul capitalei, in inima orasului, Radisson Blu Hotel din Bucuresti este locul la care, tot mai des in ultima vreme cand se vrea a se organiza o intalnire de afaceri, un pranz, o cina sau ...

Bento Box - Un pranz rapid si complet, servit intr-un mod specific japonez

Restaurantul Benihana din incinta hotelului Howard Johnson are placerea sa prezinte cel mai nou concept al sau - Bento Box. Acesta vine in intampinarea persoanelor foarte ocupate, care nu au timp sa...

Noul Porsche Boxster vine in Romania din luna aprilie

Programat sa isi faca aparitia in martie pe podiumul elvetian al Salonului Auto de la Geneva, noua generatie Boxster este prezentata deja intr-un comunicat oficial. Porsche a prezentat a t...

Testimoniale

"In ceea ce priveste catalogul si portalul anuaruldeconsultanta.ro, apreciez in mod deosebit aparitia acestor produse media targetate care ne lipseau si care reusesc o monitorizare eficace si obiectiva a societatilor de profil din tara."
Avocat Ovidiu Pop, Partener Badita & Pop

"Nu putem decat sa ne bucuram sincer de succesul repurtat de publicatia si site-ul pe care cu atata minunata competenta le conduceti. Suntem onorati sa ne numaram printre colaboratorii dvs si va dorim sa cresteti constant pe aceasta piata atat de competitiva."
Raluca PUTUREANU, Marketing Specialist ROMINVENT S.A.

Avem 75 vizitatori și nici un membru online

Clifford Chance: Fintech - cinci tendinte de urmarit in 2021

Criza COVID-19 a adus tehnologia in prim plan pentru sectorul financiar si nu numai, companiile vazand cum progresul anticipat pe doi sau trei ani este astfel comprimat in doua sau trei luni. Ce inseamna acest lucru pentru fintech la nivel global in 2021?

1. Riscuri in crestere pentru utilizarea Inteligentei Artificiale (IA) si a datelor
Autoritatile globale de reglementare continua sa publice indrumari si recomandari; in unele jurisdictii a intrat deja in vigoare legislatia specifica, fiind asteptata si in Uniunea Europeana in 2021.

Ce urmeaza?
• Utilizarea datelor de catre institutiile financiare si companiile tehnologice, inclusiv algoritmii pentru luarea deciziilor, vor fi in continuare sub monitorizarea autoritatilor de reglementare, a persoanelor afectate si a organizatiilor care militeaza pentru protectia confidentialitatii. De asemenea, companiile care utilizeaza IA si datele vor fi supuse unei atentii sporite pe legislatia antitrust;
• 2021 ar putea inregistra mai multe procese colective si reclamatii legate de utilizarea datelor cu caracter personal, instantele analizand masurile de compensare. Sunt de asteptat si revendicari ce decurg din utilizarea sau schimbul de date cu scopul de a gestiona criza COVID-19.
• Pentru guverne, autoritati de reglementare si organisme industriale la nivel global, increderea si atentia publicului sunt prioritare. Companiile trebuie sa se concentreze asupra impactului asupra consumatorului si sa utilizeze instrumente bazate pe IA concepute pentru un anumit tip de consumator, pentru a evita cenzura.

2. Plati
Anul trecut, segmentul platilor si reglementarea acestuia au revenit in prim plan. Impactul COVID-19 asupra obisnuintelor de consum si scandalul Wirecard au fost doar doi dintre factorii determinanti.

Ce urmeaza?
• Prin implementarea unor mecanisme solide de protectie, este asigurata rambursarea fondurilor catre clienti in cazul insolventei firmelor de servicii de plata. Pentru autoritatile de reglementare, managementul prudential al riscurilor si mecanismele de protectie implementate de firmele de plati reprezinta o prioritate in 2021.
• Infiintarea noilor autoritati de reglementare a „Big Tech” si cadrele legislative dedicate, cum este Digital Markets Act propus de Uniunea Europeana, vor influenta capacitatea jucatorilor cheie din piata de tehnologie de a se impune la implementarea de noi produse financiare.
• Modelul „cumpara acum, plateste mai tarziu” popularizat de firme precum Klarna s-a consolidat in pandemie. Sunt de asteptat o crestere a activitatii M&A si a proceselor de listare, mai multe indrumari pentru consumatori, aplicarea reglementarilor si, posibil, o reglementare mai stricta.

3. Rezilienta operationala
Pentru autoritatile de reglementare, asigurarea continuitatii serviciilor cheie pentru afaceri ramane prioritara. Prin cresterea gradului de digitalizare a experientei clientilor, mai multa automatizare si utilizarea sporita a furnizorilor terti, toate companiile sunt expuse riscului de a se confrunta cu blocaje tehnologice.

Ce urmeaza?
• Autoritatile de reglementare vor implementa din ce in ce mai mult recomandarile existente in reglementarile specifice. In Marea Britanie, autoritatea de profil se pregateste sa publice o decizie prin care impune companiilor sa identifice serviciile de afaceri importante si sa testeze cu atentie planurile de urgenta. In Singapore, indrumarile existente pentru banci privind externalizarea vor fi in curand legiferate ca cerinte obligatorii din punct de vedere juridic.
• Masurile de aplicare a legilor privind intreruperile operationale s-ar putea intensifica. Autoritatile de reglementarea ar putea responsabiliza companiile pentru esecul reactiei la provocarile COVID-19. Aceleasi intreruperi tehnologice (si criticile atrase din partea autoritatilor de reglementare) ar putea atrage pretentii civile.
• In octombrie 2020, Comisia Europeana a prezentat propunerea sa privind rezilienta operationala digitala (DORA) pentru armonizarea normelor care vizeaza riscul IT&C in domeniul financiar. Aceasta va include crearea unui cadru UE pentru supravegherea furnizorilor terti de servicii IT&C de importanta „critica”, precum cloud computing, platforme de analize de date sau software. In 2021, firmele trebui sa inceapa sa ia masuri pentru conformare.

4. Dezvoltari in Crypto si CBDC (Central Bank Digital Currency)
Autoritatile de reglementare continua sa lucreze pentru aducerea cripto-activelor sub incidenta reglementarilor legislative, inclusiv in Emiratele Arabe Unite, unde Clifford Chance a contribuit la dezvoltarea noului regim privind cripto-activele. Se presupune ca dezvoltarea segmentului de finantare descentralizata (DeFi), care aspira sa creeze prin tehnologia blockchain o alternativa globala peer-to-peer la finantarea traditionala, a atras investitii crypto nereglementate de miliarde de dolari.

Ce urmeaza?
• Printre altele, inasprirea cerintelor de reglementare AML (Anti Money Laundering) aplicabile cripto-activelor la nivel global si o serie de discutii cu privire la propunerea UE privind reglementarea pietelor de cripto-active (MiCA), consultarea Marii Britanii cu privire la abordarea sa pentru reglementarea cripto-activelor si a stablecoins, precum si propunerea Hong Kong-ului de a introduce un regim de licentiere pentru furnizorii de servicii pentru active virtuale.
• Mai multe economii se apropie de momentul emisiei la scara larga a CBDC. In ianuarie 2021, Banque de France a confirmat ca a pilotat cu succes utilizarea unui CBDC pentru decontarea de actiuni din fondul monetar, iar programul pilot al Bancii Populare din China pentru CBDC (Renminbi digital) a fost extins la mai multe orase, inclusiv Beijingul, in urma testelor din Shenzhen si Suzhou. Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat, de asemenea, ca investigheaza in mod activ modul in care tehnologia registrului distribuit ar putea fi utilizata pentru digitalizarea dolarului.
• In Statele Unite, autoritatile de reglementare vor examina indeaproape platformele DeFi. Sunt de asteptat noi initiative de reglementare si conformare impotriva platformelor de tranzactionare a cripto-activelor din SUA si din afara SUA. De asemenea, vom vedea noi evolutii in razboiul pentru jurisdictia in reglementarea activitatilor valutare virtuale dintre autoritatile federale si cele de stat.

5. Fintech sustenabil
In sectorul financiar se remarca un accent sporit asupra problemelor de mediu, sociale si de guvernanta (ESG). Evolutiile din cadrul de reglementare, cum sunt taxonomia verde si planul de stimulare al Comisiei Europene, precum si interesul manifestat de sectorul privat si de catre consumatori contribuie la stimularea schimbarii inainte de conferinta ONU dedicata schimbarilor climatice (COP26) din noiembrie 2021.
Aspectele ESG si provocarile abunda pentru fintech, incepand cu amprenta de carbon a Bitcoin, problemele culturale si etice provocate de dezvoltarea de produse utilizand date personale sau IA, precum si valoarea pe care o poate genera fintech in domeniul incluziunii sociale.

Ce urmeaza?
• O mai mare concentrare pe intersectia dintre ESG si fintech. Acest lucru inseamna oportunitati imbunatatite pentru firmele si companiile fintech verzi sau constiente de impactul lor social, care sunt responsabilizate mai mult pe aspectele ESG. Diversitatea si incluziunea vor fi esentiale, cu o tendinta catre investitii mai mari in firmele fintech conduse de persoane din categoria BAME (Black, Asian and Minority Ethnic) si fondatoare de sex feminin.
• In contextul unui accent sporit pe aspecte de guvernanta, companiile financiare trebuie sa dezvolte proceduri documentate privind dezvoltarea, implementarea si utilizarea tehnologiei ce poate avea un impact asupra consumatorului sau societatii in general. In cazul IA, acestea ar putea include coduri etice, explicatii privind IA, procese de aprobare si alocare a responsabilitatii. Primii pasi catre diligenta obligatorie in materie de drepturile omului inseamna ca firmele fintech de toate dimensiunile trebuie sa inteleaga riscurile de-a lungul lantului lor valoric si sa arate ca dispun de procese pentru a le adresa.
• Inaugurarea Presedintelui Biden a pus ESG pe agenda prioritara a Statelor Unite, ceea ce ar putea atrage o atentie speciala pe aspecte fintech sustenabile. Este de asteptat monitorizarea sporita din partea SEC (Securities and Exchange Commission) si a altor autoritati de reglementare din Statele Unite privind tehnica „greenwashing” si alte practici de marketing potential inselatoare.

Catalog

AFCAR 2020 cop1

Abonare la newsletter

* indicates required

Agenda obligatiilor fiscale 2019

EY agenda fiscala 2019 coperta

 


 

 

 

Fairvalue logo bun 2020

 

 

Horvath logo 20

 

 

 

 

 

TUV logo 20

 

 

 

 

EY logo 2020 portal

 

 

andra musatescu sigla noua

 

 

Valoria logo2 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kreston logo 2018

 

 

 

works logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

prospect logo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

expert control logo

 

 

 

 

 

evident info logo 

 

 

 

 

nefertiti logo

 

 

 

Copyright © 2021 KLAUS MEDIA PRESS
Toate drepturile rezervate.